"NOVOSTI" SA RADNICIMA NA NOVOM AUTO-PUTU: Dolazimo iz Azerbejdžana, prezadovoljni smo, hvala vam (VIDEO)

Novosti online

14. 10. 2023. u 19:04

AUTO-PUT u punom profilu Ruma-Šabac dužine 24,6 kilometara danas je svečano otvoren, a radnici iz Azerbejdžana kažu da smatraju da su dobro odradili svoj deo posla.

НОВОСТИ СА РАДНИЦИМА НА НОВОМ АУТО-ПУТУ: Долазимо из Азербејџана, презадовољни смо, хвала вам (ВИДЕО)

Foto: Novosti

- Zadovoljni smo uslovima u kojima smo radili. Hvala vam - kazao je radnik iz Azerbejdžana. 

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da imamo problem sa nedostatkom radnika.

- Maksimalno 40 odsto srpskih radnika je u Beogradu na vodi. To su naši problemi. Zemlja napreduje i sve više stranih radnika želi da dođe u Srbiju da zarade novac za sebe, kao što smo mi nekada išli trbuhom za kruhom - izjavio je Vučić.

Vučićev govor

Predsednik Vučić izjavio je da je gotovo 50 godina Šabac čekao most, a o auto-putu se pričalo.

- Bezbroj puta se govorilo kako bi Beograd i Novi Sad morali da budu bliže, a niko nikada ništa preduzimao nije. Vaša i naša generacija rešila je da stvari uzme u svoje ruke, obezbedi nove fabrike, 500.000 novih radnih mesta i iz toga uspešno finansira izgradnju auto-puteva po našoj zemlji - kazao je on.

Kaže da se nada da do kraja 2024. može da bude završena brza saobraćajnica do Loznice, a to će doneti nove investitore u Loznicu.

Kaže da je ponosan što će imati o čemu da govori.

- Da se generacijama hvalimo šta smo sve izgeadili, ali to bez vas, građana, ne bismo mogli nikada da uradimo - kazao je on.

Podsetio je da su građani bili uz Srbiji i kroz teške reforme, poplave, koronu, rat u Ukrajini...

- Bez snova, a šta ćemo da ostvarujemo? Ako ne sanjate snove za svoju zemlju, a šta sanjate? Naša Srbija mora da ide napred i da bi išla napred moramo da budemo jedinstveni - pitao je Vučić.

Ističe da moramo da stisnemo zube i da kažemo da ne damo svoje i ne damo na svoj narod.

- Rezultati našeg rada su najveća kazna našim neprijateljima - konstatovao je predsednik.

Ističe da razervnu otadžbinu nemamo.

- Hvala vam što volite svoju Mačvu, Srem, Podrinje, što volite našu Srbiju. Ja vas beskrajno volim i beskrajno volim Srbiju. Srbija mi više od života znači i nikada neće moći da me pokore. Neka živi naša Srbija! Živela Srbija! Napred Srbija! - kazao je on.

 

Ukupna dužina auto-puta od Rume do Šapca sa mostom preko Save, koja se pušta u javni saobraćaj iznosi 24,6 kilometara, a obuhvata 440 metara povezanih sa Fruškogorskim koridorom, 22,08 km auto-puta od Rume do Šapca, most preko Save od 1 335 metara kao i 700 metara dela deonice 3 do petlje Drenovac. Preostali deo trase Deonice 3, brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, dužine 53,88 km je još u izgradnji. Ukupna dužina deonice Ruma - Šabac - Loznica je 78 kilometara a ceo projekat je podeljen na tri deonice i to - Deonica 1 auto-put Ruma - Šabac, Deonica 2 most preko reke Save i Deonica 3 brza saobraćajnica Šabac - Loznica.

Na celoj ovoj deonici predviđena je izgradnja 56 objekata od toga 54 mosta, kao i izgradnja osam raskrsnica (pet kružnih i tri denivelisane), ali i tri petlje u Rumi, Hrtkovcima i Drenovcu. Konkretno deonica autoputa od Rume do Šapca ima šest nadvožnjaka, osam mostova i dve petlje, Ruma i Hrtkovci. Ovaj auto-put ima tri naplatne stanice i to su: naplatna stanica "Ruma" sa 11 prolaza u oba smera, "Hrtkovci" sa pet prolaza u oba smera i "Šabac" sa osam prolaza u oba smera. U izgradnju auto-puta ugrađeno je 305.000 tona asfalta, 136.210 kubika betona, 2.466.000 kubika materijala u nasip, 16.074 tona armature i postavljeno 116,036 metara odbojne ograde. Trasa auto-puta Ruma-Šabac zaobilazi naselja Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, čime se ova mesta rasterećuju od teškog teretnog saobraćaja. Ispred Hrtkovaca je izgrađen nadvožnjak sa petljom, gde se auto-put ukršta sa državnim putem IB reda br.20.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Most preko Save dužine 1.350 m, sastoji se iz glavne mostovske konstrukcije dužine 605 m, leve prilazne konstrukcije 310,5 m, desne prilazne konstrukcije 439,5 m, kao i produžetka mostovske konstrukcije u dužini od 1.010 m. Ukupna dužina ovog mosta sa produžetkom iznosi 2.365 m. Most preko Save, spojen je 25. jula 2022.. Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica potpisan je 19. novembra 2019. sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt koja je radila na njegovoj izgradnji sa domaćim podizvođačima. Potpisivanju ugovora sa kompanijom iz Azerbejdžana prisustvovao je tada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Deonicom od Rume do Šapca, sa mostom preko Save, Mačva i Srem dobijaju novu perspektivu, a brzom saobraćajnicom od Šapca do Loznice, ovaj kraj imaće bolju vezu sa Zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Ovaj značajan infrastrukturni projekat približava Mačvu, Loznicu i Podrinje sa Novim Sadom i Beogradom, gde će se od Šapca do Beograda stizati za 40 minuta, a petlja Ruma spaja auto-put Ruma-Šabac sa budućim Fruškogorskim koridorom, kao i sa postojećim auto-putem E-70 Beograd-Šid. Izgradnjom Fruškogorskog koridora, koji će se "naslanjati" na ovaj projekat, od Rume do Novog Sada, stizaće se za 20 minuta. Ovaj put je inače i najkraća veza između Beograda i Novog Sada sa BiH i Republikom Srpskom preko graničnog prelaza Badovinci (Pavlovića ćuprija) i dalje prema Bijeljini ili prelaza Trbušnica kod Loznice. Brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, u celini treba da se završi do kraja 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (86)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!