VEZA ČEŠKE I ZRENJANINA: Predavanje o kulturno-istorijskim vezama

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

07. 10. 2022. u 15:10

KAO najava novembarske izložbe Češko presovano staklo u ogledalu zrenjaninskom Muzeju, u sredu, 12. oktobra u 19 časova održava se predavanje o češko-zrenjaninskim kulturno-istorijskim vezama sa tri zanimljive teme koje izlažu predavači, Dejan Vorgić kustos Muzeja u Zrenjaninu i istoričari umetnosti Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i dr Filip Krčmar iz Istorijskog arhiva Zrenjanin.

ВЕЗА ЧЕШКЕ И ЗРЕЊАНИНА: Предавање о културно-историјским везама

Foto: B.G.

Prva tema pod nazivom “Porodica Klee i crkveno zvono iz 1757. godine” zaokupljena je pričom o porodici češkog porekla koja je ostavila snažan pečat u kulturi i istoriji grada, a centralni motiv je zvono koje je rodonačelnik porodice darovao zrenjaninskom Uspenskom hramu.

Druga se bavi angažovanjem čeških arhitekata i inženjera na podizanju kompleksa Šećerane i Pivare u gradu, gde posebno mesto pripada arhitekti Viktoru Benešu, dok je treća posvećena kulturno istorijskim vezama Češke i Zrenjanina, gde je centralno mesto rezervisano za sporazum o saradnji koji je potpisan između Zrenjanina i češkog grada Teplice 1966. godine.

Izložba Češko presovano staklo u ogledalu, biće dostupna publici u zrenjaninskom Muzeju od 20. novembra,  a u okviru postavke, prvi put će biti  predstavljeni predmeti visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta koji su nastali tehnikom presovanja i potiču sa teritorije Bohemije i Moravske (kasnije Čehoslovačke), ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem, nastali u vremenskom rasponu od sredine 19. veka, pa sve do poslednjih decenija 20. veka.

BONUS VIDEO - DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)