FOTO FINIŠ: Velike borbe za šampione u poslednjem kolu

Novosti online

22. 05. 2022. u 08:03 >> 13:19

VELIKE borbe će se voditi na fudbalskim terenima ovog vikenda u zemljama gde šampioni još nisu odlučeni

ФОТО ФИНИШ: Велике борбе за шампионе у последњем колу

Tanjug/AP

Groznica poslednjeg prvenstvenog kola drma Srbiju, Englesku i Italiju. U sve tri od navedene države, ishod šampionske trke, biće odlučen u poslednjoj rundi koja je na programu za vikend. U pol poziciji da osvoje naslove su Crvena zvezda, Mančester siti i Milan dok su izazivači koji se nadaju kiksevima rivala Partizan, Liverpul i Inter. Uzdaće se pomenuti timovi u Voždovac, Aston Vilu i Sasuolo, želeti im sreću kao nikada do sada i moliti se da će pomenuti timovi pomrsiti konce rivalima i omogućiti im da u foto-finišu prestignu vodeće i stignu do krune.

Zakuvala se situacija u našoj zemlji tokom prolećnog dela prvenstva i plej-ofa. Partizan je na zimskom preseku ispustio prednost od pet bodova razlike, porazom u derbiju i remijima sa Napretkom i Čukaričkim, izgubio lidersku poziciju. Crveno-beli će priliku za overu pete uzastopne titule, šeste u poslednjih sedam godina imati protiv ekipe Voždovca na stadionu „Rajko Mitić“ (nedelja, 18.30). Od kiksa kojih ih je 2017. koštao krune, fudbaleri iz Ljutice Bogdana vezali su 11 uzastopnih pobeda nad „zmajevima“. Ove sezone, bila je jedna ubedljiva pobeda (3:0) i jedna teško izvojevana za Zvezdu (1:0) u jesenjem delu prvenstva tokom kojeg se neretko mučila četa Dejana Stankovića da ruši rivale.

FOTO: M. Vukadinović

Ipak, prolećno buđenje oličeno u 15 utakmica bez poraza, omogućilo je Zvezdi da dođe u situaciju da brani krunu. Protiv Voždovca, aktuelnom šampionu je dovoljan i bod za titulu, ali teško je zamisliti da će defanzivno opredeljenje biti deo plana crveno-belima u meču sa “zmajevima”. Sa druge strane, Partizanu pored pobede nad Radničkim iz Niša treba i kiks najvećeg rivala. Crno-beli su trenutno u nizu od šest uzastopnih trijumfa nad Nišlijama, a pet poslednjih i bez primljenog gola. Ako „večiti“ budu izjednačeni, prvaka odlučuje plasman na kraju regularnog dela, što je bila Zvezda.

U Engleskoj, Sitiju će za titulu „igrati“ samo pobeda protiv Aston Vile u slučaju da Liverpul ne kiksne u duelu sa Vulvsima. Vila ne može ni gore ni dole na tabeli, ali ono što može da raduje navijače „redsa“ je činjenica da će momke iz Birmingema na travu stadiona „Etihad“ izvesti Stiven Džerard, legenda Liverpula i nema dileme da će motivisati njegove izabranike da daju 100 odsto. Četa Pepa Gvardiole je u ovoj sezoni pokazala da ne blista pod pritiskom. Poraz od Reala u LŠ, pa onda i remi prošle nedelje sa Vest Hemom oličenje su tankih živaca. Od Aston Vile, nisu poraženi devet godina, poslednji put se to desilo 2013. U prethodnih pet duela ova dva tima, tri su okončana istim rezultatom (2:1 za Siti), a samo jednom u pomenutom rasponu, „građani“ su trijumfovali bez primljenog gola. Liverpul sa druge strane, u mečevima sa Vulvsima nije bio previše napadački inspirisan. Samo jednom u prethodnih pet okršaja su postigli više od dva pogotka, a protekla dva su bili „minimalci“ (1:0).

FOTO: Tanjug

U Engleskoj, ako timovi budu poravnati, odlučuje gol razlika, ali u tom slučaju, Siti će završiti kao prvi na tabeli, osim ako se „redsi“ baš ne raspucaju protiv Vulvsa.

Što se tiče trke u Italiji, tu je za sada Millan na pol-poziciji. Iskoristili su „rosoneri“ kikseve Intera i stigli nadomak prve titule posle 11 godina. Nedostaje im još samo bod, budući da u Italiji u slučaju istog broja poena, odlučuje međusobni skor. „Rosoneri“ su tu bolji od gradskog rivala, a što se tiče meča sa Sasuolom u njega ulaze sa ne preterano dobrom tradicijom. Od zeleno-crnih, poraženi su na prethodna dva meča (1:2, 1:3), ali su ih igrali kod kuće. Na strani, što će biti slučaj i u nedelju (18.00), „rosoneri“ imaju dva vezana trijumfa (oba 2:1). Tradicija nalaže golove kada igraju ova dva tima, naročito što odbrana Milana nije naročito impresiivna u poslednje vreme, dok je napad Sasuola samo jednom zatajio u poslednjih 11 mečeva.

Inter, kao Partizan i Liverpul, mora da se nada kiksu rivala, ali i da pobedi. „Neroazurima“, rival će u poslednjoj rundi biti Sampdorija koju je aktuelni šampion u poslednjih pet mečeva dobio tri puta, jednom izgubio i jednom je bilo nerešeno. Ono što je simptomatično za duele Sampa i Intera je da je u poslednje vreme po pravilu padao veliki broj golova, neretko i preko četiri pogotka na meču.

FOTO: Tanjug/AP

NAPETO I ZA OPSTANAK

„Kuva“ i za opstanak u pomenutim ligama. Kod Engleza se zna da će put Čempionšipa Norič i Votford. U Italiji, kartu za Seriju B, rezervisali su fudbaleri Venecije i Đenove, dok se za poslednje mesto u sigurnoj luci bore Salernitana koja igra sa Udinezeom poslednje kolo i Kaljari koji ima megdan sa Venecijom.

NAŠI PREDLOZI:

Mančester siti – Aston Vila GG

Liverpul – Vulvs 1&2-4

Sasuolo – Milan  2

Inter – Sampdorija  1&2-3

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije