Srbija bez Jokića, kakve su nam šanse?

Promo

07. 08. 2023. u 09:03 >> 09:03

Ovo leto je već samo po sebi dovoljno vruće, a neka od predstojećih sportskih dešavanja će ga učiniti još vrelijim. Jedno od takmičenja koje se sigurno najviše čeka je i Svetsko prvenstvo za košarkaše koje će se održati od 25. avgusta do 10. septembra ove godine. Mesto održavanja su tri azijske zemlje, i to Japan, Filipini i Indonezija, a nacionalne selekcije su već polako krenule sa okupljanjima i pripremnim utakmica.

Србија без Јокића, какве су нам шансе?

https://unsplash.com/photos/BfphcCvhl6E

Ovo prvenstvo se u Srbiji nestrpljivo očekuje jer mnogobrojni poštovaoci košarke i navijači žele da vide koliko reprezentacija Srbije u ovom trenutku vredi na svetskoj smotri, i da li su dani slabijih igara iza nas. Stoga je i iščekivanje od selektora Pešića i njegovog spiska bilo veliko jer se do poslednjeg momenta nije znalo da li će neki od igrača biti na njemu ili će preskočiti ovo Svetsko prvenstvo. To se prvenstveno odnosi na Nikolu Jokića. A kao što svi već vrlo dobro znaju, Jokić je ove godine stigao do šampionskog NBA prstena čime je postao jedan od malobrojnih košarkaša sa ovih prostora kojem je to pošlo za rukom. I ne samo to - on je bio nosilac i motorna snaga Denvera, i najzaslužniji je što je tim iz Kolorada po prvi put postao šampion najjače lige na svetu što je i mnoge koji su igrali online klađenje u finalu i više nego obradovalo. No, sve to je očigledno ostavilo posledice, te su mnogi strepeli da li će se Jokić odazvati na poziv selektora.

Selektor Svetislav Pešić je pre nekoliko dana objavio spisak, a na njemu se ipak nije našao Nikola Jokić zbog “fizičke i mentalne nespremnosti”. No, to nije jedini problem za našu reprezentaciju. Među putnicima za Svetsko prvenstvo sigurno neće biti ni Vasilija Micića koji želi da se što bolje spremi za svoju debitantsku sezonu u NBA ligi, Vladimira Lučića i Nikole Kalinića koji zbog povreda takođe neće biti među našim najboljim košarkašima, a pod znakom pitanja su iz različitih razloga i Aleksej Pokuševski i Stefan Jović.

Nakon što se pogleda spisak na čelu sa novim kapitenom Bogdanom Bogdanovićem, ne može se tačno u ovom trenutku reći do koje to stepenice momci pod vođstvom Svetislava Pešića mogu da doguraju na Svetskom prvenstvu. Jedan od osnovih ciljeva je svakako plasman na Olimpijske igre u Parizu, ali će to biti izuzetno teško jer samo najbolje dve evropske selekcije će izboriti taj plasman. Grubo gledano, Srbiji će verovatno biti potrebno da se plasira u polufinale kako bi gotovo bila sigurna da će videti i Pariz naredne godine.

Grupa “B” u kojoj se nalazi Srbija ne bi trebalo da predstavlja problem na početku. Tu su reprezentacije Južnog Sudana, Kine i Portorika koje jesu solidne selekcije, ali od njih ne bi trebalo praviti nepremostive prepreke za srpske igrače ma u kom sastavu da naš tim ode na Svetsko prvenstvo. Ako se ne bude u stanju da se iz ove grupe izađe kao prvi, onda je iluzorno pričati o bilo kakvom ozbiljnijem izdanju jer prilike za popravni neće biti puno.

Iz grupe sa kojom se ukrštamo i pravimo novu grupu verovatno će dalje proći Italja i neka od preostale tri reprezentacije, a to su Angola, Dominikanska Republika i Filipini. Iako su nam Italijani tradicionalno nezgodan rival, do ove faze bi naša ekipa trebalo već da se uigra, pa uz malo sportske sreće možemo doći do četvrfinala i kao prvi. To je bitno jer bi tako izbegli selekciju SAD što bi nam verovatno olakšalo četvrfinalni duel iako ni Amerikanci ne dolaze u svom najboljem sastavu na ovo Svetskom prvenstvu.

Sve posle ovoga će biti splet nekoliko okolnosti koje bi trebalo da nam idu na ruku, a od njih će zavisiti naš konačni plasman. To su forma u kojoj budemo, povrede koje bi trebalo da nas zaobiđu, atmosfera u ekipi i rival kojeg ćemo imati u četvrfinalu. Ako većina ovih stvari bude na mestu, selekcija Srbije će dogurati mnogo dalje nego što joj to mnogi u ovom trenutku i predviđaju.

 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)