TURSKI VELIKANI U BORBI ZA TROFEJ: Avdži ulazi u anale Trabzonspora i turskog fudbala

O. M.

23. 05. 2024. u 09:48

TRABZONSPOR i Bešiktaš sastaju se u finalu Kupa Turske. Utakmica se igra na "Olimpijskom stadionu Ataturk" u Istanbulu s početkom u 19.45.

ТУРСКИ ВЕЛИКАНИ У БОРБИ ЗА ТРОФЕЈ: Авџи улази у анале Трабзонспора и турског фудбала

FOTO: Hakan Burak Altunoz / AFP / Profimedia

Ako se gleda forma i pozicija na tabeli, kao i međusobni susreti u poslednje vreme, Trabzon je blagi favorit. 

"Oluja sa Crnog mora" bori se za svoj deseti trofej u 16. finalu, a "crni orlovi" za 11. trofej u 17. finalu. Trabzon je poslednji put osvojio Kup 2020. godine, a Bešiktaš sezonu kasnije.

Ovo će biti peto njihovo međusobno finale, Trabzonspor je bio bolji 1977. i 1984, a Bešiktaš 1975. i 1990. godine.

Zaista, ova sezona je za Bešiktaš bila turbulentna, sa šest promena na trenerskoj poziciji i zaostatkom od 43 boda za liderima Galatasarajem i Fenerbahčeom kolo pre kraja prvenstva. Zanimljivo je da je prvi od tih šest trenera bio legenda Trabzona Šenol Guneš, zatim je došao Riza Čalimbeg, pa Serdar Topraktepe, pa Fernando Santos, a sada se na klupu opet vratio Serdar Topraktepe.

Međutim, njihov fokus se u potpunosti pomerio na kup, jer im je to poslednja šansa da završe sezonu u visokom stilu nakon razočaravajuće lige. Tim Serdara Topraktepea je nedeljama opsednut peharom, sa ciljem da trijumfalno prođe preko "Olimpijskog stadiona Ataturk".

"Crni orlovi" imaju bogatu istoriju u Kupu Turske, 16 puta su stigli do finala, osvojili trofej u 10 od tih nastupa, uključujući poslednjih pet uzastopnih pobeda kada su stizali do finala. Njihov poslednji poraz u finalu datira iz 2002. godine od Kodžaelispora.

U njihovom poslednjem finalnom okršaju u sezoni 1989/1990. Bešiktaš je pobedio sa 2:0.

Osvajanje Kupa Turske nije samo pitanje ponosa za Bešiktaš, već je i ključno za jačanje njihovog zamaha da osiguraju mesto u evropskim takmičenjima.

Trenutno na petom mestu u ligi, Bešiktašu je potrebno samo da obezbedi nerešen rezultat u svom poslednjem meču protiv Kasimpaše da bi završio na petom mestu i kvalifikovao se za Ligu konferencije, čak i ako izgubi finale kupa.

Ako Bašakšehir izgubi ili remizira svoj meč, a Bešiktaš pobedi, "crni orlovi" će čak imati šansu za četvrto mesto koje vodi u Ligu Evrope, ali tamo će "crno-beli" i ako pobede danas, pa da ne zavise od ostalih rezultata. No, to neće biti lako zbog razloga navedenih na početku ovog teksta.

Bešiktaš ulazi u finale bez većih izostanaka igrača, što je donelo olakšanje stručnom štabu. Očekuje se da će trener Serdar Topraktepe gol poveriti Mertu Gunoku i braniti se sa Svensonom, Nečipom, Kolijem i Masuakuom. Vezni red će verovatno činiti Al Musrati, Gedson i Muči, a Rašica, Muleka i Semih će predvoditi napad.

S druge strane, "crnomorska oluja" je željna da osvoji svoju 10. titulu u Kupu Turske.

Njihov poslednji trijumf bio je u sezoni 2019/2020, savladavši u finalu Alanjaspor sa 2:0, i žele da ponove ovaj uspeh posle tri sezone pauze.

Trabzonspor je ove sezone u Kupu Turske krenuo od četvrtog kola. Savladali su Čorum i Manisa sa po 3:1 , pa u osmini finala Genčlerbirligi sa 2:1 i obezbedili pobedu od 1:0 protiv Bašakšehira u četvrtfinalu. U polufinalu su pobedili Fatih Karagumruk sa 3:2 u prvoj utakmici i obezbedili plasman u finale pobedom od 4:0 u revanšu.

Pod vođstvom Abdulaha Avdžija, koji je preuzeo dužnost 10. novembra 2020, Trabzonspor je osvojio tri trofeja, jedan u Super ligi i dva u Superkupu, ali tek treba da obezbedi Kup Turske.

Avdži je odlučan da doda ovaj pehar na svoju listu dostignuća, sa ciljem da postane istorijska ličnost u trenerskim hronikama Trabzonspora. Pre njega samo je legendarni Senjol Guneš osvajao sva tri domaća trofeja sa Trabzonsporom, ali on je titulu prvaka uzimao samo kao igrač, ne i kao trener.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,78)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!