SAUTGEJT EKSPERIMENTIŠE I PROTIV BELGIJE: "Crveni đavoli" nikada nisu pobedili na Vembliju

O. M.

26. 03. 2024. u 10:10

ENGLESKA dočekuje Belgiju na Vembliju ove večeri od 20 časova i 45 minuta po našem vremenu.

САУТГЕЈТ ЕКСПЕРИМЕНТИШЕ И ПРОТИВ БЕЛГИЈЕ: Црвени ђаволи никада нису победили на Вемблију

FOTO: Tanjug/AP

Biće ovo druga utakmica "tri lava" u hramu fudbala u razmaku od tri dana. U subotu je ovde gostovao Brazil i odneo pobedu od 1:0, prekinuvši sjajan niz čete Gareta Sautgejta od deset utakmcia bez poraza. Trajala je ta serija od četvrtfinala mundijala kada je Hari Kejn u 84. minutu promašio penal i verovatno izjednačenje protiv Francuske.

Kapiten i najbolji strelac nije igrao protiv petostrukih svetskih šampiona što se itekako osetilo u njhovoj igri. Bili su dobri Englezi do poslednje trećine gde im ništa nije uspevalo. Oli Votkins je počeo kao usamljeni špic potpomognut Džudom Belingamom, Filom Fodenom i debitantom Entonijem Gordonom iz drugog plana.

U nastavku su ušli Markus Rašford, Džarod Bouen i još jedan debitant Kobi Mainu. Uneli su malo živosti u napad ali nedovoljno da se ugrozi fenomenalni debitant Bento na golu Brazila. Na kraju je tačku na utakmicu stavio vunerkind Endrik, napadač Palemirasa koji će tek u julu napuniti 18 godina, a očekuje se i da tada pređe u Real Madrid.

Bio je to prvi poraz Engleza na Vembliju u poslednjoj 21 utakmici, računajući samo regularnih 90 minuta. Inače su izgubili i od Italije na penale u finalu prošlof Evera, ali u toj utakmici je ionako Italija bila nominalni domaćin. Takođe, izgubili su u međuvremenu još jednu utakmicu kod kuće, ali su Mađare tada ugostili u Vulverhemptonu (0:4).

Uprkos porazu, Sautgejt je posle utakmice istakao da je utakmica sa Brazilom bila "koristan eksperiment". Ne brine mnogo selektora "albiona" ni što ni večeras neće moći da računa na Kejna, a trebalo bi u špicu navale da ga ovaj put menja Ajvan Toni, kao ni odsustva Bukaja Sake, Kajla Vokera i Harija Magvajera.

Engleska i Belgija sastale su se 25 puta do sada. Belgijanci imaju sam opet pobeda, ali su tri od tih pet ostvarili u poslednja četiri susreta. Englezi su utom razdoblju pobedili samo jednom, u okviru Lige nacija pre tri i po godine upravo na Vembliju, gde Belgijanci nikada nisu pobedili.

Belgijanci su već odigrali jedan meč na turneji po Britanskom arhipelagu, razočaravajućih 0:0 u Dablinu protiv Republike Irske. Malo je nedostajalo da "momci u zelenom" prekinu niz od 12 utakmica bez poraza "crvenih đavola" ali sreća im je okrenula leđa u 28. minutu kada je Brajtonov napadač Evan Ferguson promašio penal.

Selektor Belgije domeniko Tedesko izazvao je čuđenje u sali za konferencije posle utakmice kada je meč ocenio više dosadnim nego dobrim. Belgija je i u tako dosadnom okruženju uspela da ostane nporažena na šestom uzastopnom gostovanju, ali je prvi put od septembra 2022. odigrala utakmicu na strani u kojoj nije postigla bar jedan gol.

Poslednji duel Engleske i Belgije na Vembliju odigran je pred praznim tribinama 2020. godine a završen je pobedom domaćina od 2:1. Strelci su bili MArkus Rašford i Mejson Maunt za "tri lava" a Romelu Lukaku za "crvene đavole". Napadač Rome presedeo je meč sa Irskom na klupi, ali ga je Tedesk najavio u startnih 11 večeras na Vembliju.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1, 85)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!