ENGLESKA FAVORIT PROTIV BRAZILA? Da i to je moguće, petostruki svetski šampion dolazi na Vembli u ulozi autsajdera

O. M.

23. 03. 2024. u 09:20

OČI fudbalske javnosti biće ove večeri od 20 časova uprte u hram fudbala, Vembli, na kome će domaća selekcija Engleske dočekati petostruke svetske šampione Brazil u prijateljskoj utakmici.

ЕНГЛЕСКА ФАВОРИТ ПРОТИВ БРАЗИЛА? Да и то је могуће,  петоструки светски шампион долази на Вембли у улози аутсајдера

FOTO: Tanjug/AP

Obe reprezentacije pripremaju se za kontinentalne šampionate, Englezi za Euro 2024 koji je ovog leta na programu u Nemačkoj, a Brazilci za Kopa Amerika koji počinje za tri meseca u SAD.

Engleska u ovaj prijateljski duel ulazi posle uspešnih kvalifikacija za EURO 2024, gde je u konkurenciji Itaije i Ukrajine stigla do prvog mesta u grupi, lakše nego što se očekivalo.

„Gordi Albion” je u osam mečeva zabeležio šest trijumfa i dva remija, što jasno pokazuje da će biti jedan od glavnih favorita na predstojećoj smotri najboljih evropskih selekcija u Nemačkoj u junu ove godine. Treba napomenuti da je jedan od ta dva remija četa Gareta Sautgejta upisala na gostovanju Makedoniji u poslednjem kolu kvalifikacija, kada je Engleska već obezbedila prvo mesto.

Ono što takođe može da obraduje Sautgejta je činjenica da većina igrača Engleske igra fenomenalno u svojim timovima. Kapiten i najbolji srtelac tima Hari Kejn je uzdanica Bajerna i najviše zahvaljujući njemu Bavarci još koliko-toliko imaju prao na nadu da će odbraniti titulu šampiona koju im preotima Bajer iz Leverkuzena. Džud Belingam je nosilac igre Real Madrida, takođe najbolji strelac ove ekipe iako je zapravo vezni igrač.

Malu glavobolju Sautgejtu može da zada zvezda Arsenala Bukajo Saka koji je u četvrtak napustio kamp reprezentacije zbog povrede.

Za razliku od selekcije "tri lava", Brazil ne može da se pohvali dobrom formom. Tri poraza vezala je "selesao", odnosno četiri utakmice bez pobede. Ni najstariji ljubitelji fudbala ne sećaju se kada se ovako nešto desilo. U kvalifikacijama za mundijal u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine imali čak šest poraza, ali su ih ravnomerno rasporedili.

Da stvar bude još gora po goste, sva tri poraza su bila deo kvalifikacija za predstojeće Svetsko prvenstvo, što im je zakomplikovala poziciju, iako u ovom ciklusu čak šest reprezentacija iz Konmebol zone idu direktno na mundijal, a još jedna kroz interkonfederacijski baraž.

Posle šest odigranih mečeva i dva početna trijumfa, protiv Bolivije 5:1 i Perua 1:0, Brazil je prvo remizirao kod kuće protiv Venecuele, nakon čega su usledila tri već pomenuta neuspeha, od Urugvaja 2:0, Kolumbije 2:1 i u prethodnom kolu, krajem novembra, od velikog rivala i aktuelnog svetskog šampiona Argentine sa 1:0.

Ako pogledamo spisak gostiju, jasno je da Brazil nije dominantan kao prethodnih godina. Iako u svojim redovima imaju vrhunske igrače poput Vinisijusa Žuniora, Kazemira, Rišarlisona, utisak je da semna generacija predugo traje i da Brazilu nedostaje prava zvezda koja će zameniti pomalo već i umornog, pa i nedostatkom većih uspeha na reprezentativnog planu frustriranog Nejmara.

Novi selektor Dorival Žunior je postavljen u januaru kao trajno rešenje, nakon što su njegovog prethodnika Titea posle ostavke menjala dva vršioca dužnosti, selektor mlade reprezentacije Ramon Menezes u tri prijateljske utakmice i Fernando Diniz. Ova dvojica su imali po 33 odsto uspešnosti na klupi, najamnje u istoriji od svih selektora, ne računajući one koji su ekipu vodili na samo jednoj utakmici.

Dorival je za prijateljske sa Engleskom i Španijom pozvao čak 11 debitanata, ali s obzirom na njihove godine (prosek 24,8) i (ne)iskustvo u klupskom fudbalu najvišeg nivoa teško se može reći da je to krupan korak ka podmlađivanju ekipe.

Optimizam Brazilci mogu da grade na osnovu međusobnih susreta gde imaju 11 pobeda i isto toliko nerešenih, uz samo četiri poraza. Ali, ostvarii su sam ojednu pobedu na poslednjih pet, sve prijateljskih utakmica. Na Vembliju nisu pobedili od 1995. godine, a poslednji put slavili su u međusobnim susretima na mundijalu 2002. godine.

NAŠ TIP: GG&3+ (kvota 2,23)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024