"JASTREBOVI" OSLABLJENI NA "AJA SOFIJI": Grčka traži plasman na EURO posle 12 godina

O. M.

21. 03. 2024. u 10:51

GRČKA dočekuje Kazahstan u utakmici prvog kruga baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Nemačku ovog leta.

ЈАСТРЕБОВИ ОСЛАБЉЕНИ НА АЈА СОФИЈИ: Грчка тражи пласман на ЕУРО после 12 година

Profimedia

Utakmica se igra na stadionu "Aja Sofija" u Atini od 20 časova i 45 minuta. Pobednik će se u finalu "staze C" sastati sa boljim iz duela Gruzija - Luksemburg a konačni pobednik ide na EURO i to u grupu F, sa Portugalom, Turskom i Češkom.

U veoma jakoj kvalifikacionoj grupi B, Grčka je završila na trećem mestu iza Francuske i Holandije. Gotovo do kraja su imali matenatičke šanse za drugo mesto, ali su u poslednja dva kola protiv Holandije i Francuske osvojili samo bod. Ipak, ostala im je šansa preko baraža, odnosno plej-ofa UEFA Lige nacija. 

Izabranici Gustava Pojeta prošetali su se svojom grupom 2 divizije C lige nacija gde su ostvarili pet pobeda i samo jedna (ne)očekivani poraz u gostima protiv Kipra. Time su izborili ne samo baraž za Euro nego i plasman u B diviziju gde će se u narednom ciklusu takmičiti sa Engleskom, Irskom i Finskom.

Grčka je veoma jak tim kod kuće. U poslednje tri godine doživeli su samo jedan poraz i to od Holandije u oktobru prošle godine.

Senzacionalni šampioni Evrope iz 2004. nisu uspeli da se kvalifikuju za poslednja dva Evra i traže svoje prvo učešće od 2012. godine. 

S druge strane, Kazahstan nikada ranije nije igrao na završnici evropskih, kao ni svetskih prvenstava. Veći deo kvalifikacija završavili su na poslednjem ili pretposlednjem mestu. 

Ali, ove kvalifikacije za EURO 2024 su najbolje u istoriji. Ostvarili su šest pobeda u 10 utakmica i istorijskih 18 poena.

To je bilo dovoljno samo za četvro mesto, iako su dugo ozbiljno pretili Danskoj i Sloveniji, pa čak i jedno vrme proveli kao lideri grupe. odigrali su samo dve lošije utakmice, protiv Slovenije i Finske kod kuće i to ih je koštalo direktnog plasmana.

Kazahstan je prošle godine bio pobednik UEFA Lige nacija C i kao pobednik se plasirao na ovaj turnir u plej-ofu. bio je to neočekivan uspeh imajući u vidu da su bili u grupi sa Slovačkom, koja je na kraju čak zauzela treće mesto, jer je i Azerbejdžan bio bolji od nje, ali su se izdigli Slovaci pa će se na Euru naći direktno.

Dimitris Janulis je jedini igrač Grčke na koga Gus pojet ne može da računa, zbog povrede zadnje lože, dok se u tim vraćaju zvezda Liverpula Kostas Cimikas, koga je Urugvajac odmarao protiv Francuske, kao i Dimitrios Kurbelis i Petros Mantalos koji su odslužili suspen+zije zbog žutih kartona. Odbrana Kazahstana posebnu pažnju moraće da posveti ponajbonjem strelcu holandske Eredivizije, napadaču AZ Alkmara Vangelisu Pavlidisu, koji sa 22 gola deli prvo mesto sa Lukom de Jongom.

Selektor Kazahstana Magomed Agdijev moraće da pretumba odbrnau jer najbolji igrač zadnje linije "jastrebova" Nurali Alip ima tri žuta kartona.

NAŠ TIP: 1&0-3 (kvota 1,80)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)