SLOVENIJA POSLE ČETVRT VEKA ILI KAZAHSTAN PRVI PUT: Cele kvalifikacije staju u ovih 90 minuta u "Stožicama"

O. M.

20. 11. 2023. u 14:14 >> 14:14

SLOVENIJA dočekuje Kazahstan u odlučujućoj utakmici za odlazak na EURO 2024 iz kvalifikacione grupe H.

СЛОВЕНИЈА ПОСЛЕ ЧЕТВРТ ВЕКА ИЛИ КАЗАХСТАН ПРВИ ПУТ: Целе квалификације стају у ових 90 минута у Стожицама

Foto: Profimedia

Utakmica se igra od 20 časova i 45 minuta na stadionu Stožice u Ljubljani. 

Dramatična je bila borba za plasman na EURO iz grupe H. Dugo je za prve dve pozicije vođena bitka u četvoro koju su pored Slovenije i Kazahstana vodile još Danska i Finska. Činilo se početkom septembra da je Kazahstan prvi otpao, kada je izgubio na svom terenu od Finske sa 1:0, ali od tada, "jastrebovi" su osvojili devet bodova, uključujući i pobedu u revanšu u Finskoj, dok su Finci od tada uspeli da osvoje samo tri boda pobedom nad severnom Irskom. 

U međuvremenu, Danska je osvojila maksimalnih 12 bodova, a Slovenija devet, pa je pred poslednje kolo stanje na tabeli takvo da je Danska overila vizu za Nemačku, a Slovenija i Kazahstan će u direktnom duelu odlučiti o drugom putniku na završni turnir EURO 2024.

Finska je za utehu dobila mesto u baražu, gde će joj se pridružiti i Kazahstan ako ne pobedi u Stožicama večeras. S druge strane, ako Slovenija izgubi za nju je završena bajka o odlasku na Evropsko prvenstvo prvi put posle gotovo četvrt veka, jer nema mesta u baražu.

Slovenci su mogli da obezbede plasman u Nemačku da su ostali neporaženi protiv Danske u petak, ali "vikinzi" su imali druge planove i pobedili sa 2:1. Time je došao kraj seriji Slovenije od četiri uzastopne pobede i pet utakmica bez poraza, koja je trajala od juna kada su izgubili na gostovanju Finskoj. To je ujedno bio tek drugi poraz izabranika Matjaža Keka posle dva uzastopna u Ligi nacija, kada su izgubili od Švedske i Srbije. "Zmajčeki" su ostvarili solidan bilans u poslednjih 20 utakmica - deset pobeda, šest nerešenih utakmica i samo četiri poraza.

S druge strane, Kazahstan blista u ovim kvalifikacijama. Imali s dva kiksa na svom terenu, poraze od Slovenije i Finske kod kuće. Kada su krajem marta ove godine posle preokreta pobedili Kazahstan sa 2:1 u gostima, Slovenci nisu mogli ni da sanjaju koliko će ta pobeda značiti u borbi za plasman na EURO 2024. Da je ostalo 1:0 za "jastrebove", danas bi ova utakmcia bila revijalnog karaktera jer bi Kazasi bili sigurni putnici u Nemačku.

Sada će, međutim, imati veoma težak posao, jer Slovenija nije izgubila dve utakmice zaredom, od pomenutih poraza u Ligi nacija od Srbije i Švedske. S druge strane, Slovenci nisu vezali tri pobede kod kuće od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2004. godine, a u ovaj meč ulaze posle pobeda nad Severnom Irskom i Finskom.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 2,18)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
VELIKI OBRT! Nikola Topić uskoro na parketu?!

VELIKI OBRT! Nikola Topić uskoro na parketu?!

Crvena zvezda i Partizan u ponedeljak su odigrali prvu utakmicu finala ABA lige, a u hali "Aleksandar Nikolić" povredio se Nikola Topić, mlada nada crveno-belih i srpske košarke. Oprečne informacije stigle su, maltene u isto vreme, o njegovom stanju.

14. 05. 2024. u 15:48

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!