POHOD NA ODBRANU TITULE BEZ NAJBOLJEG! Australija vreba šansu da konačno izađe iz grupe

M.T.

22. 11. 2022. u 17:50 >> 17:50

''Trikolori'' su ostali bez trojice igrača pre početka Mundijala.

ПОХОД НА ОДБРАНУ ТИТУЛЕ БЕЗ НАЈБОЉЕГ! Аустралија вреба шансу да коначно изађе из групе

Foto: Profimedia

Reprezentacija Francuske počeće večeras od 20 časova odbranu titule svetskog prvaka kada u prvom kolu grupe "D" kao formalni domaćin dočeka Australiju na stadionu ''Al-Janub''.

Pre četiri godine Francuska je na Mundijalu u Rusiji postala svetski prvak, a potom tri godine kasnije osvojila i Ligu nacija, ali sve posle toga je bilo daleko od pozitivnog za selekciju Didijea Dešana. Između svetske titule i Lige nacija Francuska je na Evropskom prvenstvu ispala u osmini finala, a u Ligi nacija je brzo postalo jasno da neće odbraniti titulu i malo je nedostajalo da ispadne u diviziju "B".

''Trikolori'' će pokušati da postanu tek treća reprezentacija posle Italije i Brazila koja je osvojila dva Mundijala uzastopno, a prvi pokušaj se završio neslavno pošto je Francuska u Japanu i Južnoj Koreji 2002. završila takmičenje kao branilac titule bez pobede. Ipak, iako su u prethodnih šest mečeva ostvarili samo jednu pobedu protiv Austrije i dalje su Francuzi selekcija koja izaziva poštovanje i u krugu su favorita za titulu, mada su im posle nekoliko otkaza zbog povreda šanse smanjene.

Australija je do učešća u Kataru došla posle penal serije protiv Perua u finalu plej-ofa, a ovo će ''kengurima'' biti peto uzastopno učešće na Mundijalima, mada su prethodna tri puta završavali takmičenje još u grupi i plasman u osminu finala 2006. u Nemačkoj im ostaje najveći uspeh. Na poslednjih devet utakmica na Mundijalima Australija ima samo jednu pobedu, onu protiv Srbije od 2:1 u Južnoj Africi. ''Kenguri'' su u seriji od pet pobeda u isto toliko mečeva.

Povrede su zadale mnogo problema Didijeu Dešanu, a najsvežiji udarac su ''trikolori'' pretrpeli kada je objavljeno da dobitnik ''Zlatne lopte'' Karim Benzema neće igrati u Kataru zbog povrede. Bio je to treći otkaz od igrača sa prvobitnog spiska pošto su takođe zbog povreda prethodno otpali Presnel Kimpembe i Kristofer Nkunku. Umesto Kimpebmea i Nkunkua, Dešan je pozvao Akseal Disasija i Randala Kolo Muanija, dok je odlučio da ne dovodi zamenu za Benzemu. Postojala je opasnost da za prvi meč u Kataru ne budu spremni Rafael Varan i Eduardo Kamavinga, ali je Dešan otklonio sve dileme oko njihovog učešća i oni će biti u sastavu.

Sa otkazom, mada ne toliko krupnim kao u slučaju Francuske, morao je da se suoči i selektor Australije Grejem Arnold pošto Martin Bojl nije uspeo da se oporavi od povrede kolena, a umesto njega je pozvan Marko Tilija. Osim toga, svi ostali igrači su na raspolaganju za meč protiv Francuske.

Ovo će biti peti međusobni duel ove dve selekcije, a Francuzi su slavili dve pobede, dok je Australija pobedila jednom u meču Kupa konfederacija pre 21 godinu. Ove dve reprezentacije su igrale i na prethodnom Svetskom prvenstvu u grupi, a Francuska je tada pobedila sa 2:1.

NAŠ TIP: 1&2+ (kvota 1,53)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković