MOŽE LI NEKO UGROZITI DVA SVETSKA ŠAMPIONA: Japan i Kostarika u (NE)mogućoj misiji

V.D.

23. 11. 2022. u 08:32 >> 08:32

NAŽALOST, samo dva tima idu dalje.

МОЖЕ ЛИ НЕКО УГРОЗИТИ ДВА СВЕТСКА ШАМПИОНА: Јапан и Костарика у (НЕ)могућој мисији

FOTO: EPA

Biće ovo jedina grupa u kojoj će se naći dva svetska šampiona u istoj grupi. Na do sada ukupno 21 održanom šampionatu sveta samo je osam reprezentacija stiglo do čuvene "boginje", a u ovoj grupi snage će odmeriti četvorostruki šampion Nemačka i Španija koja se na "krov sveta" popela 2010. godine.

NEMAČKA

Reprezentacija sa čak 20 nastupa na Mundijalima i kao što smo već rekli četiri šampionske titule. Nemci posle dužeg vremena ne spadaju u krug najužih favorita, a kvota da po peti put podignu trofej i izjednače se sa Brazilom je 11.

"Panceri" su se poslednji put okitili titulom prvaka sveta 2014. godine, kada su u Brazilu u velikom finalu na "Marakani" savladali nakon produžetaka Argentinu, golom Marija Gecea u 113. minutu. Zanimljivo je da je strelac pobedonosnog gola ponovo uvršten u tim Nemačke nakon punih pet godina. Dobro je poznato da mu je karijera ubrzo nakon šampionskog gola krenula silaznom putanjom, ali je ovog leta napravio pravi potez dolaskom u ekipu Ajntrahta, a sjajne partije ovog bivšeg asa Borusije Dortmund i Bajerna iz Minhena nisu promakle selektoru Hansi Fliku. 

Nemci su se, slobodno možemo reći, provozali na putu do Katara iako su doživeli šokantan poraz od Severne Makedonije, ali su na ostalih devet utakmica slavili i obezbedili prvo mesto u kvalifikacionoj grupi.

Izabranici Hansi Flika nisu blistali ni u Ligi nacija ni u poslednjem pripremnom susretu kada su savladali Oman minimalnim rezultatom, ali Nemačku nikada ne treba otpisivati, naročito ako znamo i onu čuvena izjavu nekadašnjeg golgetera Engleske Gerija Linekera koja glasi: "Fudbal je sport u kome 22 osobe jure za loptom 90 minuta, a da na kraju uvek pobeđuju Nemci".

ŠPANIJA

"Crvena furija" u ovom trenutku nije tim na čije se spominjanje imena u prošloj deceniji ledila krv u žilama svim protivnicima, ali i pored toga Španci su se relativno lako plasirali u Katar i obezbedili prvo mesto u grupi nacija. Došlo je do smene generacija u kojoj se posebno ističu Gavi, Pedri, Vilijams, Fati i Žeremi Pino od kojih se očekuje da budu nosioci igre u narednoj deceniji.

Španija je vladala evropskim i svetskim fudbalom od 2008. do 2012. godine, kada je tadašnji kapiten Iker Kasiljas podigao čak tri šampionska pehara, jedan namenjen svetskom šampionu i dva evropskom.

Na poslednjoj pripremi pred meč sa Kostarikom savladali su rutinski reprezentaciju Jordana rezultatom 3:1 i bukmejkeri im daju solidne šanse da po drugi put podignu "boginju", a kvota da se to dogodi je 9,00.

JAPAN

"Samuraji" su se prvi put pojavili na najvećoj fudbalskoj smotri 1998. godine u Francuskoj i od tada nisu propustili nijedan Mundijal. Do sada su tri puta uspeli da prođu grupu, ali su svoje nastupe završavali upravo u osmini finala. Ove godine nisu imali sreće na žrebu i imaće jako težak zadatak da se u konkurenciji dve fudbalske sile dokopaju eliminacione faze.

Jedna od najboljih azijskih reprezentacija je u kvalifikacijama zauzela drugo mesto u grupi sa bodom manje od Saudijske Arabije koja je napravila najveće iznenađenje u Kataru pobedom nad apsolutnim favoritom Argentinom i to nakon preokreta.

Na spisku se pored velikih zvezda kao što su: Takehiro Tomijasu, Hiroki Ito, Takumi Minamino, Junia Ito, Ricu Doan, Daiči Kamada, Takefuša Kubo našao i bivši igrač Partizana Takuma Asano. 

Kvota da se Japan okiti svetskom titulom je čak 251.

KOSTARIKA

Ova zemlja centralne Amerike je napravila pravu senzaciju pre osam godina kada je na Mundijalu u Brazilu stigla do četvrfinala, gde je tek nakon izvođenja jedanaesteraca doživela poraz od Holandije.

Na prošlom Svetskom prvenstvu zauzeli su poslednje mesto u grupi, gde su nakon poraza od Brazila i Srbije uspeli da "otkinu" bod Švajcarskoj. Kostarika je veliki autsajder na ovom prvenstvu, o čemu govori i kvota na njihovu titulu - 751 kojom je zaslužila epitet najvećeg autsajdera na šampionatu.

Zanimljivo je da su popularni "los tikosi" bili poslednji putnici koji su overili vizu za Katar nakon baraža i minimalne pobede nad predstavnikom Okeanije Novim Zelandom.

Kostarika je "najjeftinija" reprezentacija na šampionatu po podacima sajta transfermarkt.com, a prva zvezda ekipe je svakako golman Pariz Sen Žermena, veteran, Kejlor Navas.

Kvote za prvo mesto u grupi

Španija 1,85

Nemačka 2,05

Japan 13,00

Kostarika 51

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja