DOMAĆINI ZA PRIMER: Sami instalirali solarni panel, pa sad baštu "zalivaju suncem"

В. ЂОРЂЕВИЋ

17. 08. 2020. u 19:30

JORDAN Kostadinov (58) i njegova supruga Tomislavka (55) imaju oko sedam hektara zemlje kod zaječarskog sela Veliki Izvor, pa pod šest plastenika i na otvorenom uzgajaju razne poljoprivredne kulture.

ДОМАЋИНИ ЗА ПРИМЕР: Сами инсталирали соларни панел, па сад башту заливају сунцем

Foto: V. Đorđević

A, za to što ostvaruju rekordne prinose je zaslužan domaćin koji se dosetio da povrće - umesto pumpom na benzin - zaliva suncem!

- Već godinama koristim sistem nazvan kap po kap, a pumpa koja je izvlačila vodu iz našeg bunara je trošila najmanje deset litara goriva dnevno - objašnjava Jordan. - Onda sam na internetu video uputstvo kako da sam instaliram solarni panel, pa se nisam mnogo dvoumio. Kupio sam sve neophodne delove, ali su mi trebali dani i dani da sve to povežem sa pumpom. I, uspeh je i mene pomalo iznenadio, jer sada možemo da radimo tokom čitave godine, a ne potrošimo ni kap goriva.

Tomislavka je zadovoljna ovakvom uštedom i veli da bi im za potpunu sigurnost kada su dani tmurniji, možda, trebalo još dva manja solarna panela, mada i sada u rezervi imaju četiri kilovata potpuno besplatne struje i neograničene količine vode.

Inače, Kostadinovi posao započinju u rano proleće, pripremom rasada, a potom sa dve hiljade kvadrata pod plastenicima, te još 5.000 kvadrata na otvorenom - sve dok zima ne zavlada - kupcima isporučuju povrće karakteristično za svako doba godine.

KAMERE

DOMAĆIN se dosetio, pa je - da mu ne bi krali povrće - uz pomoć solarnog panela instalirao i kamere koje "pokrivaju" svaki milimetar imanja.

- Ostane nam struje i da bez problema radi osvetljenje, frižider je neprekidno u funkciji, a u trenucima odmora možemo da pogledamo i neku televizijsku emisiju - ponosan je Kostadinov.

- Posla ima, a nas dvoje se bavimo samo poljoprivredom i, nemam šta da krijem, živimo više nego pristojno. Hranu uvek imamo, nikome ništa ne dugujemo i sve što proizvedemo odmah prodamo - ponosan je Jordan, priznajući da znatno smanjivanje troškova ima i svoju cenu.

Naime, Tomislavka kaže da ustaju u četiri sata iza ponoći, odmah počinju rad i ne staju do 23 sata.

 

REDOSLED

U RANO proleće, posle rasada, sade luk, a kada se on rasproda, na njegovo mesto dolazi kupus. Potom se ređaju krastavci, paradajz, plavi patlidžan, krompir...

- Za onoga koji hoće da radi, posla uvek ima - tvrdi Jordan. - Mi sve što proizvedemo prodamo na pijaci u Zaječaru, a mušterija bi bilo i kada bismo dovozili čak i dvostruko veće količine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub