POČELA OVOGODIŠNJA BERBA ŠLJIVE U VALJEVSKOM KRAJU: Čačanska rana otvara sezonu
U VALjEVSKOM kraju je počela berba čačanske rane, šljive koja - kako joj i samo ime kaže - prva donosi plodove.

Foto: Novosti
Stručnjaci procenjuju da će domaćini ove sezone nabrati za oko trećinu manje ploda u odnosu na prosečan rod, koji je u ovom delu Srbije dostizao oko 10 tona po hektaru.
Trenutno, kilogram konzumne šljive pomenute sorte košta 40 dinara, ali je potražnja mala. Za preradu, odnosno za rakiju, šljiva se prodaje po 25 dinara za kilogram, a bolji poznavaoci tržišnih prilika ističu da je cena pala zato što početak berbe u Srbiji kasni desetak dana u odnosu na zemlje iz regiona, čije je voće pre stiglo do potrošača.
Na cenu utiče i pandemija, zbog otežanog prometa robe, ali agronomi očekuju da će cena drugih sorti šljive - poput stenleja i čačanske rodne - biti viša, barem za dvadesetak evrocenti, što je najniža računica u koju voćari iz Srbije mogu da se "uklope".
Šljiva se u valjevskom kraju, inače, gaji na oko 12.000 hektara.

RUSKI AVIONI UŠLI U DRŽAVU NATO, ZADRŽALI SE 12 MINUTA: "Ovo je neprihvatiljvo i neviđeno brutalno"
TRI ruska borbena aviona MIG-31 ušla su danas u estonski vazdušni prostor u oblasti ostrva Vajndlo bez dozvole i ostala u estonskom vazdušnom prostoru skoro 12 minuta, preneo je estonski portal "Err.ee".
19. 09. 2025. u 17:00

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

BRIŽIT DOKAZUJE DA JE ŽENSKO Prvi put u javnosti! Dokazi i VIZUELNI, fotografije iz trudnoće: "Zaista uznemirujuće..."
"ZAISTA je uznemirujuće pomisliti da morate da se izložite na ovakav način i dokazujete nešto što bi trebalo da bude očigledno."
21. 09. 2025. u 13:40
Komentari (0)