MELANOM RANO TREBA OTKRITI : Kampanja Doma zdravlja „Novi Sad“

J. S.

14. 05. 2024. u 15:04

ODELjENjE dermatologije Doma zdravlja “Novi Sad” i ove godine učestvovaće 20.maja u preventivnoj evropskoj kampanji “Euromelanoma dan” čija je svrha rano otkrivanje malignih tumora kože.

МЕЛАНОМ РАНО ТРЕБА ОТКРИТИ   : Кампања Дома здравља „Нови Сад“

Dom zdravlja /Foto RTV

ODELjENjE dermatologije Doma zdravlja “Novi Sad” i ove godine učestvovaće 20.maja u preventivnoj evropskoj kampanji “Euromelanoma dan” čija je svrha rano otkrivanje malignih tumora kože.

Kroz ovu kampanju se promoviše značaj prevencije, rane dijagnoze i ranog lečenja raka kože, prevenstveno melanoma.

-Pozivamo zainteresovane građane da se do 20. 05.2024. prijave putem veb-sajta www.euromelanoma.eu/sr-rs. Svaki građanin će dobiti termin pregleda i ime lekara, kao i naziv objekta u koji treba da dođe a to su ambulante na Limanu ili ambulanta “Zmaj Ognjena Vuka” - naglašavaju u Domu zdravlja „Novi Sad.“

Stopa oboljevanja od melanoma je u stalnom porastu, prvenstveno zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju u prethodnim decenijama. Rizik je i izlaganje veštačkim izvorima UV zračenja, odnosno, upotreba solarijuma.

Pored ovakvih kampanja, pregledi kože i pregledi mladeža (dece i odraslih) dermoskopijom obavljaju se u svakodnevnom radu dermatologa i tada pacijenti dobiju savete o faktorima rizika, zaštiti kože od sunca, načinu samopregleda kože i daljim dermatološkim kontrolama.

-Građane koji nisu zakazali pregled u okviru ove kampanje, pozivamo da sa uputom izabranog lekara, u svom terminu, obave preventivni pregled kože kod dermatologa u Domu zdravlja “Novi Sad” - poruka je iz novosadskog Doma zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku