PROMOCIJA FORTIFIKACIJSKIH LOKACIJA: Obilazak tvrđave vlastelina Nikole Skobaljića

I. M.

10. 05. 2024. u 13:01

Narodni muzej u Leskovcu je i ove godine deo regionalne manifestacije pod nazivom „Noć tvrđava“ u okviru koje organizuje obilazak utvrđenja Skobaljić grad i prigodne programe u zgradi ove kulturne ustanove.

ПРОМОЦИЈА ФОРТИФИКАЦИЈСКИХ ЛОКАЦИЈА: Обилазак тврђаве властелина Николе Скобаљића

foto: GU Leskovac

Cilj „Noći tvrđava“ je da poveže i promoviše programe na fortifikacijskim lokacijama širom Evrope čime se unapređuje kulturna i turistička ponuda u gradovima sa etabliranom baštinom.

Pre obilaska Skobaljić grada, planiranog za danas u 17 časova, u leskovačkom muzeju održava se radionica „Heraldika u srednjem veku“, namenjena učenicima petog i šestog razreda, kao i stručno vođenje kroz deo stalne postavke posvećene srednjovekovnoj istoriji Srbije i čuvenom srpskom vlastelinu Nikoli Skobaljiću.

foto: I.Mitić

Na utvrđenju koje je podigao vladar nekadašnje Dubočice biće prisutni i članovi Svetosavske viteške akademije iz Leskovca koji će, kako je naglašeno, doprineti potpunom doživljaju srednjovekovnih vremena.

Zainteresovani posetioci okupiće se kod vidikovca Sokolica, na planini Kukavica, a arheološki lokalitet obići će uz pratnju vodiča i članova istoimenog planinarskog društva.

Učestvovanje u programu je besplatno. Za obilazak lokaliteta potrebno je poneti adekvatnu odeću i obuću. Prevoz nije organizovan, a u slučaju kiše program će biti održan u Narodnom muzeju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!