TELEČKA KOSA STALNA PRETNJA: Kuljane opet uznemirilo odronjavanje visoravni na kojoj leži tzv. Gornji grad

Zoran Rajić

07. 05. 2024. u 07:00

TELEČKA kosa u centru Kule odronila se na Veliki petak i oštetila nekoliko pomoćnih objekata, ali srećom niko nije povređen, iako je događaj uznemirio stanovnike koji žive na rubu ove padine, jer nije prvi put da se ona obrušava i trese stambene i javne objekte iznad nje, a preti i nižim delovima grada.

ТЕЛЕЧКА КОСА СТАЛНА ПРЕТЊА: Куљане опет узнемирило одроњавање висоравни на којој лежи тзв. Горњи град

foto Ž. Vorinski

Hitno je, istog dana, zasedao Opštinski štab za vanredne situacije, a izveštaje o stanju na terenu podneli su policija, vatrogasci i građevinski inspektor.

- Mesto je obezbeđeno i sprovodi se inspekcijska kontrola dok angažovani projektanti ne podnesu predlog sanacije. Na celom potezu Telečke visoravni postoji potencijalna opasnost od klizišta, posebno u slučajevima većih padavina. U prethodnom periodu bilo je više takvih situacija - u Ulici Maksima Gorkog, kod Srednje tehničke škole "Mihajlo Pupin", Doma zdravlja... - predočio je predsednik Opštine Damjan Miljanić, ujedno i komandant Štaba za vanredne situacije.

Pre nekoliko godina se od Telečke kose, na kojoj leži tzv. Gornji grad, odronilo oko 25 kubnih metara zemlje u glavnoj, Ulici maršala Tita, ispod zgrade STŠ "Mihajlo Pupin". Kuljani navode da je u podnožju ove uzvišice ranije bilo drveća i raznog rastinja, čije je korenje držalo njenu čvrstinu, a bila je i ozidana ciglama, ali je sve to ukloljeno prilikom stambene i druge gradnje u njenoj blizini.

Najugroženiji su stanovnici Ulice Maksima Gorkog, gde su na svim kućama od odronjavanja Telečke kose popucali zidovi. Tu je čak jedna kuća bila napola srušena kad je na metar od nje propao kamion u rupu duboku osam metara, stvorenu na uličnom kolovozu, jer se otvorio podrum ispod Telečke kose, a u OU ističu da se ne zna koliko takvih laguma i tunela ima ispod tog visokog brega.

Tonuo Dom zdravlja

NA ivici Telečke kose, sazdane od gline, osamdesetih godina prošlog veka je sagrađen objekat specijalističkih službi Doma zdravlja (DZ) u Kuli, koji je na vlažnoj žutoj zemlji ubrzo počeo da tone, usled čega su popucali i zidovi i noseće grede ovog zdanja. Na upozorenje direktora DZ dr Žarka Ševina da je ugrožena bezbednost zaposlenih i pacijenata, ta zgrada je napuštena, a specijalisti su se 2018. uselili u novi objekat, podignut u centru Kule, u Donjem gradu.

- Nijedna kuća u toj ulici nije smela da bude izgrađena na manje od 25 metara od ivice padine, a napravljene su, uglavnom između dva svetska rata, bez dozvole, na pet, neke i na svega tri-četiri metra od litice. Ceo opštinski budžet bi mogao da bude potrošen na savladavanje te strmine a da problem, uprkos tome, ne bude trajno rešen - rekao je bivši direktor Zavoda za izgradnju u Kuli Branislav Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)