ADVOKAT IZ ŠVEDSKE ODBRANIO TITULU: U Mokrinu kod Kikinde održano 34. Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim vaskršnjim jajima (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

05. 05. 2024. u 15:03

USKRS je i danas, kao i prethodne 33 godine, u Mokrinu kod Kikinde proslavljen na jedinstven način, takmičenjem u kuckanju farbanim kokošijim jajima. Domaćini kažu da to nije obično nametanje, već Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim isključivo kokošijim jajima. I dogodilo se ono što je za sve ove godine zabeleženo još samo dva puta: prošlogodišnji pobednik Dušan Radić (71), penzionisani advokat, koji živi u Švedskoj, odbranio je prošlogodišnju titulu i postao šampion 34. „Tucanijade“.

АДВОКАТ ИЗ ШВЕДСКЕ ОДБРАНИО ТИТУЛУ:  У Мокрину код Кикинде одржано 34. Светско првенство у туцању фарбаним васкршњим јајима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Njegovo poreklo po majci iz Mokrina, a i pobednička jaja i prošle i ove godine su, naravno, iz ovog sela.

- Ovo je mimo svih mojih očekivanja. Nisam se nadao ovakvom uspehu. Jedinstven je osećaj. Jaje je iz Mokrina, ali ne mogu da vam otkrijem detalje. Ovde se zna kako se biraju jaja jake ljuske i za mene su to uradili moji iskreni prijatelji. Posle ove pobede, razmisliću da li ću naredne godine učestvovati. Ipak, treba dati šansu mlađima. Dve šampionske titule dovoljne su za moje godine – poručio je Radić, ali i dokazao da za uspehe nikada nije kasno.

Radić tako kući odnosi još jedan šampionski pehar i novčanu nagradu od 50.000 dinara. Titulom vicešamipna morao je da se zadovolji Miloš Kovačić, kojem je pripalo 30.000 dinara, dok je treći bio Ivan Prodanov, koji je nagrađen sa 20.000 dinara.

Foto: R. Šegrt

Finalno kuckanje

Popularna „Tucanijada“ ima i svoje juniorske šampione, a to je ove godine postala sedmogodišnja Dunja Golić. Mala Mokrinčanka i do sada je imala uspeha na ovom takmičenju.

- Tri puta sam pobeđivala. Lepo se osećam. Jaje je odabrao deda , a ofarbala ga je mama - odala je Dunja, kojoj će uskoro mama darovati najveću nagradu, brata ili sestru.

Foto: R. Šegrt

Dunja Golić_mala šampionka

Organizator 34. Svetskog prvenstva u tucanju farbanim vaskršnjim jajima, Mesna zajednica Mokrin, koja ima veliku podršku lokalne samouprave u Kikindi i može da bude zadovljna, jer je sve više mladih takmičara. Najmlađi je ove godine stigao iz Republike Srpske i ima samo godinu dana, a seniori su stilgi iz raznih krajeva: iz Bijeljine, Ugljevika, Zrenjanina, Novog Sada, Bečeja i drugih mesta.

TERZIĆ, BLAŽIĆ I RADIĆ

Za 34. godine Svetskog prvenstva u tucanju farbanim vaskršnjim jajima u Mokrinu samo su tri takmičara uspela da odbrane titule. To su Sava Terzić Košničar 1997. pa naredne, Živica Blažić 2010. i 2011 i sada Dušan Radić. On je najbolji bio 2023. i 2024. Blažić je i ove godine stigao do superfinala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)