KROZ DIM GLEDALI ZGARIŠTE: Veliki požar u novosadskom naselju Bangladeš, više od 500 ljudi, sanjivih i uplašenih napustilo svoje domove

Lj.P.

12. 04. 2024. u 13:08

U NOVOSADSKOM naselju Bangladeš sa oko 500 stanovnika, jutros je osvanuo tužan prizor. Na sve strane miris dima i paljevine, izgorele kuće, a mnogočlane porodice, zabrinuto su posmatrale zgarište posle požara koji je buknuo u zoru nešto posle četiri sata ujutro. Nemoćni da bilo šta učine, ističu da je dobro što, srećom, niko nije stradao. Nadaju se da će im grad pomoći i da neće biti prepušteni samo sebi.

КРОЗ ДИМ ГЛЕДАЛИ ЗГАРИШТЕ: Велики пожар у новосадском насељу Бангладеш, више од 500 људи, сањивих и уплашених напустило своје домове

FOTO.Lj.P.

Iz još neutvrđenih razloga, plamen se pojavio i neverovatnom brzinom počeo da se širi. Još sanjivi i uplašeni, najbrže što su mogli, napuštali su svoje domove, spasavajući najpre decu.

Pojedini stanovnici pretpostavljaju da je do požara došlo zbog loših električnih instalacija, ali uzrok tek treba da se utvrdi.

Đuro Farkaš, jedan od stanovnika ovog naselja, kaže da su bukvalno spasavali žive glave, jer se vatra širila neverovatnom brzinom. Zajedno sa komšijom Aleksandrom Grekolijem je išao i budio meštane da što pre izađu napolje, pomagali su da iz zapaljenih domova izvedu decu.

- Svaka porodica ima više od petoro dece - kaže Grekoli. - Od dima se ništa nije videlo, po nekoliko puta smo se vraćali da proverimo da li smo svu decu izveli na sigurno. Strašno je bilo.

Grad će pomoći

MILAN Đurić, gradonačelnik Novog Sada, prilikom jučerašnje posete Bangladešu, izjavio je da će grad pomoći u sanaciji štete, kao i da će obnoviti krovove.

- Prošle godine u superćelijskoj oluji 21. jula, u ovom naselju nastalom 1973. godine, ljudi su ostali bez krovova, i grad će pomoći da im se postave novi - podsetio je Đurić.

Prema rečima Stojana Milovca, načelnik Uprave za vanredne situacije, zatečen je požar na velikoj površini i odmah je pozvana pomoć. Sedam vozila sa 30 vatrogasaca-spasilaca iz brigade Novi Sad učestvovalo je na gašenju požara. Osim njih, učestvovalo je i pet dobrovoljnih vatrogasnih društava sa sedam vozila, jedno vozilo NIS-a i četiri auto-cisterne gradskih komunalnih preduzeća "Zelenila" i "Vodovoda i kanalizacije".

- Najvažnije je da nema povređenih, požar je lokalizovan već u 6.30 i sprečeno je širenje - istakao je Milovac. - S obzirom na građevinsku konstrukciju kuća, gašenje je bilo otežano, površina je velika, oko 1.500 kvadratnih metara, i sve kuće su spojene, nalaze se pod jednim krovom.

Iz naselja su evakuisana žene i deca, i oni su smešteni u Prihvatilište u Futogu i u Svratištu za decu u Novom Sadu, gde im je omogućeno da se okupaju i presvuku i čistu odeću, kao i hrana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave