SEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE: U Kraljevu obeležen Dan civilnih invalida rata

G. ĆIROVIĆ

06. 04. 2024. u 11:28

Tradicionalnim polaganjem venaca na humke rodoljuba na Groblju streljanih oktobra 1941. u Kraljevu je na skroman način obeležen 6. april – Dan civilnih invalida rata.

СЕЋАЊЕ НА НЕВИНЕ ЖРТВЕ: У Краљеву обележен Дан цивилних инвалида рата

G.Šljivić

Ovaj Dan memorijalno se obeležava u znak sećanja na 6. april 1941. kada su pale prve civilne žrtve prilikom nemačkog bombardovanja Beograda, kao i u znak sećanja na civilne žrtve fašističkog terora širom zemlje, žrtve stradale u masovnom streljanju civila u Kraljevu, i na žrtve NATO agresije na SRJ.

Vence u kraljevačkom Spomen-paku položili su predstavnici lokalne samouprave i članovi Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“.

G.Šljivić

 

- Kraljevo je u Drugom svetskom ratu više puta bombardovano i našlo se na meti najpre nemačke okupacione, a potom i savezničke avijacije 1944. godine. U tim bombardovanjima poginulo je 29 Kraljevčana, dok je veći broj ranjen - podsetio je ovom prilikom dr Milan Matijević iz Društva „Jovo Kursula“. - A, tokom NATO bombardovanja 1999. teško je ranjeno 16 građana, među kojima i troje dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave