IZ NJE NEKADA TEKLO VINO, A POSLEDNJE DVE DECENIJE NI VODA: Bela livena fontana na Gradskom trgu u Vršcu ponovo počinje da radi (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

02. 04. 2024. u 17:42

BELA livena fontana, koja predstavlja jedan od simbola Gradskog trga u Vršcu, uskoro će ponovo – posle skoro dve decenije – početi da radi.

ИЗ ЊЕ НЕКАДА ТЕКЛО ВИНО, А ПОСЛЕДЊЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ НИ ВОДА: Бела ливена фонтана на Градском тргу у Вршцу поново почиње да ради (ФОТО)

Foto: Udruženje Feliks Mileker

Radnici JKP „Drugi oktobar“, koji održavaju svih pet fontana u gradu, zamenili su njen kompletan cevni sistem i staru zarđalu pumpu, a sada je u toku spoljašnje uređenje.

Foto: Udruženje Feliks Mileker

Peskiranje stare livene fontane

Sve rupe su zakrpljene, skinuta je zarđala farba, limarija je ispeskarena, nakon čega će uslediti farbanje u prepoznatljivu belu boju, mada je stariji Vrščani pamte i kada je bila maslinasto zelena.

U planu je i da se unutar nje postavi osvetljenje.

Ne zna se pouzdano kada je i gde ova fontana prvobitno bila postavljena, ali se po starim novinskim zapisima može zaključiti da ima više od šest decenija.

Tako saznajemo i da je iz nje šezdesetih godina prošlog veka, tokom trajanja manifestacije „Dani berbe grožđa“, teklo vino u vodoskocima. Mada, većim delom svog postojanja ova fontana – nije radila.

Tokom decenija je više puta menjala mesto, ali se uvek „kretala“ u strogom centru grada.

Dok nije izgrađen Gradski trg, stajala je okružena živicom ispred nekadašnjeg objekta čuvene poslastičarnice „Đorđević“, nedaleko od mesta gde se sada nalazi.

Pre pet godina su postojale ideje da se ona premesti u Ruski park ili na Pozorišni trg, s obzirom na to da na tim promenadama nema ni jedan vodoskok, a da ih je na Gradskom trgu ukupno tri. Od toga se, zasada, odustalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?