TOKOVI KULTURE U MEANDRIMA BOGATE TRADICIJE: Potpisan ugovor Zrenjanin - nacionalna prestonica kulture za 2025. godinu (FOTO)

B. G.

27. 03. 2024. u 12:30

Grad na obalama Begeja, od 21.marta 2025. godine, od sada i zvanično, nosiće laskavu titulu Nacionalne prestonice kulture, kao treći u Srbiji, posle Čačka i Užica i prvi u Vojvodini.

ТОКОВИ КУЛТУРЕ У МЕАНДРИМА БОГАТЕ ТРАДИЦИЈЕ: Потписан уговор Зрењанин - национална престоница културе за 2025. годину (ФОТО)

B.Grujić

Zrenjanin će svoju energiju, stremljenja i ideje predstaviti kroz deset infrastrukturnih projekta i oko stotinu programa, od kojih će polovina biti osmišljeni  i kreirani u potpuno novom i do sada neviđenom ruhu.

- Veliki dan za Zrenjanin, koji će u četiri segmenta, Ambasada kulture, Banatsko izobilje, Lokus i Arhitopia, nositi orwol nacionalne prestonice kulture, uz prestiž i želju da na najlepši način prezentujemo kulturno blago i vrednosti ovog kraja -  istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

On se zahvalio Maji Gojković, ministarki kulture, koja je u Gradskoj kući u Zrenjaninu, zvanično potpisala ugovor o vrednom priznanju za Zrenjanin, koji je pre tri godine, bio i Evropski grad sporta.

- Čestitam Zrenjaninu, prvi je vojvođanski grad koji će nositi titulu prestonice kulture i predvoditi reprezentaciju Srbije u oblasti kulture - istakla je Maja Gojković uz opasku, da je gradonačelnik Leskovca  najljubaznije zamolio da kada god spomene Zrenjanin, naglasi da je Leskovac, u konkurenciji osam gradova, bio drugi.

- Tokom tri godine, u trci za prestižnu titulu nacionalne prestonice kulture, učestvovalo je četrdeset gradova, što je lep prime decentralizacije kulture i ideje da se i u gradovima koji nisu Beograd i Novi Sad, dešavaju lepi događaji - dodala je ministarka Gojković, spominjući podršku Zrenjaninu, Temišvara u Rumuniji, koji je bio Evropska prestonica kulture, grada Novog Sada i svih pokrajinskih institucija kulture.

Zahvalan brojnom projektnom timu koji je nadahnuto i kreativno obavio posao prezentacije svega što je planirano, gradonačelnik Zrenjanina, poručio je da sada ostaje da se zasuču rukavi i prione na posao realizacije svega zamišljenog.


KULTURU ZABORAVA DA PREINAČIMO U KULTURU SEĆANjA 
 Negovanje bogate kulturne istorije i tradicije, jedan je od osnovnih postulata projekta Tokovi kulture Zrenjanina u 2025. godini, kojim će se  kultura zaborava, nekih važnih momenata iz prošlosti, preinačiti u kulturu sećanja i negovanja, koja će biti neiscrpni izvor energije za neka nova dešavanja i meandre kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)