DECENIJA ŽENA S IDEJOM: Udruženje u Kuli, koje se bavi domaćom radinošću, proslavilo deset godina postojanja

Zoran Rajić

28. 03. 2024. u 08:30

DRUŽENjEM sa gostima i saradnicima i izložbom svojih radova, deceniju postojanja je obeležilo Udruženje žena „Ideja“ iz Kule, koje izrađuje različite predmete za domaćinstvo, tkanine, dečje igračke i ukrase.

ДЕЦЕНИЈА ЖЕНА С ИДЕЈОМ: Удружење у Кули, које се бави домаћом радиношћу, прославило десет година постојања

foto Ž. Vorinski

 Udruženje okuplja 28 žena iz Kule i okoline, a za moto svog delovanja usvojilo je misao: „Početna tačka svakog uspeha je želja“, američkog autora knjiga za samopomoć Olivera Napoleona Hila.

   Da su ove žene izuzetno kreativne i vešte, potvrdila je slavljenička izložba njihovih radova, među kojima su razne vezene, heklane i pletene stvari, umetničke slike, likovnim tehnikama išarana jaja, „magičnim vitražom“ oslikane čaše i flaše (koje kao takve normalno mogu da se peru) ili čudesno ukrašene flaše metalnim otpadom, čipkom i raznim zrnevljem.

   - Zavaljujući Turističkoj organizaciji opštine Kula i Lokalnoj akcionoj grupi (LAG) „Srce Bačke“, svoje rukotvorine predstavljamo na raznim sajmovima i manifestacijama, kao i na prodajnim izložbama. Naši radovi, sa proizvodima drugih udruženja, gazdinstava i malih preduzetnika, mogu se kupiti u prodavnici LAG „Srce Bačke“, za koju je prostor u sklopu opštinske zgrade u Kuli besplatno ustupila lokalna samouprava – ističe predstavnica udruženja „Ideja“ Ljiljana Hanak.

I MEĐUNARODNI OKVIRI

   UDRUŽENjE „Ideja“ redovno oraganizuje Letnji festival ručnih radova i suvenira, kao i Jesenji festival rukotvorina, domaćih kolača i zimnice. Članice su svoja dela izlagale i na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i Međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcija u Bačkoj Topoli.   

   Udruženje organizuje obuke tkanja, štrikanja, heklanja, dekupaža i izrade predmeta od rogoza i papira i posebne radionice za decu školskog i predškolskog uzrasta.

   - Osim toga, i sami stičemo nova znanja i iskustva i razmenjujemo ideje na svojim redovnim sastancima, na kojima su mnoge od nas prvi put isprobale tehnike kao što su makrame ili kviling - oblikovanje papira za izradu raznih ukrasa – napominje Hanakova.

   Ona naglašava da „Ideja“ sarađuje sa svim udruženjima u kulskoj opštini, kao i sa sličnim širom Vojvodine.

   - Odlazimo na njihove radionice, izložbe i čajanke, a i oni su naši dragi gosti, s kojima smo, naravno, proslavili i svoj 10. rođendan – rekla je Ljiljana Hanak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!