KAKO POLJACI ZIDAJU: Profesori iz grada Riki podučavali đake subotičke Politehničke škole

J. LEMAJIĆ

23. 03. 2024. u 13:40

KOJI su najnoviji trendovi u građevinarstvu, u čemu se razlikuje tehnika zidanja kod nas i u Poljskoj, koje su prednosti novih materijala, đaci Politehničke škole u Subotici ovih dana imaju prilike da nauče od profesora iz Poljske.

КАКО ПОЉАЦИ ЗИДАЈУ: Професори из града Рики подучавали ђаке суботичке Политехничке школе

foto:J.L.

Profesori koji dolaze iz grada Riki u Poljskoj učesnici su "Erasmus plus" projekta "Mobilnost nastavnika u stručnom obrazovanju i praksi", u okviru koga su se razmenjivala iskustva o tradicionalnom i savremenom načinu zidanja u Poljskoj i u Srbiji. Tokom posete školi, nastavnici iz Poljske su bili na časovima nacrtne geometrije, građevinskih konstrukcija, engleskog jezika, digitalne grafike i matematike.

- Između ostalog oni su predstavili načine zidanja koji se primenjuju u njihovoj državi. Cilj radionica je razmena iskustava, upoznavanje sa tehnologijama koje se primenjuju u drugim državama, a sve radi unapređenja sposobnosti, znanja i veština koje imaju učenici i nastavnici Politehničke škole - ističe Iso Planić, direktor ove škole.

Tesarski zanat najkreativniji

UČENIKA Orghana Banjakua, pak, najviše su zainteresovali tesarski poslovi.

- Naučio sam dosta. Zidanje, postavljanje krovova, tesarske poslove, koji me najviše zanimaju, jer su nekako kreativniji od ostalih - dodaje Orhan.

Učenici su pomno pratili predavanja u školskoj radionici, jer kako kažu postoje razlike u tehnici zidanja, koje do sada nisu imali prilike da vide.

- Naučili smo mnogo toga od naših prijatelja iz Poljske. Školujem se za operatera osnovnih građevinskih radova, odnosno za tesara, zidara, armirača i betonirca, a sada smo videli neke drugačije metode koje ćemo pokušati da primenimo kod nas - kaže Vojin Strunjaš, đak Politehničke škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!