PUT DO STRUČNJAKA ZA HEMIJU I BIOLOGIJU: Novi smerovi u subotičkim srednjim školama

J. L.

25. 03. 2024. u 06:30

LjUBITELjI hemije i biologije iz Subotice, koji sada završavaju osmi razred, moći će da školovanje nastave u dva nova, specijalizovana odeljenja - biološki smer u Gimnaziji "Svetozar Marković" i prehrambeno-biotehnološki smer u Hemijsko-tehnološkoj školi.

ПУТ ДО СТРУЧЊАКА ЗА ХЕМИЈУ И БИОЛОГИЈУ: Нови смерови у суботичким средњим школама

foto :J.L.

Specijalizovan smer za hemiju i biologiju u Gimnaziji idealan je za one učenike koji žele da upišu medicinu, biologiju, hemiju, farmaciju, stomatologiju, Tehnološki fakultet i druge srodne fakultete na kojima se na prijemnom ispitu polažu ovi predmeti.

-U suštini to je prirodno-matematički smer, ali sa produbljenim i proširenim brojem časova biologije i hemije. Radi se znatno više vežbi, tako da će đaci sve četiri godine imati i taj eksperimentalni deo u nastavi. Biće i više časova utvrđivanja i ponavljanja gradiva, a sve u cilju da se đaci tokom četvorogodišnjeg školovanja pripreme za polaganje prijemnog ispita, kako ne bi morali da idu dodatno na pripremne časove - kažu u Gimnaziji "Svetozar Marković".

Prehrambeno biotehnološki smer namenjen je svima onima koji žele da izrastu u stručnjake koji će oblikovati budućnost hrane, onima koji imaju želju da rade u naučno-istraživačkoj laboratoriji.

-Oni će se školovati za prehrambeno mikrobiološkog tehničara, koji će se baviti analizom ispravnosti hrane i to je jedan veoma perspektivan smer - objašnjava Nataša Nikolvski, profesor hemije. - Ovo je profil idealan za sticanje znanja i veština za proizvodnju prehrambenih proizvoda, koji osposobljava učenike da nakon završetka školovanja budu konkurentni na tržištu rada; nastave školovanje ili pokrenu sopstveni posao. Učenici nastavu pohađaju po dualnom modelu obrazovanja i dobijaju naknadu za učenje kroz rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu