U GRAČANICI PROMOVISANA KNJIGA "KOSOVSKI FENOMENI", KOJU POTPISUJE NOVINAR ĐORĐE JEVTIĆ Beleg o stvaralaštvu i u nedoba

D. Z.

21. 03. 2024. u 17:58

SVI mi koji živimo na Kosmetu svojevrsni smo fenomeni.

У ГРАЧАНИЦИ ПРОМОВИСАНА КЊИГА КОСОВСКИ ФЕНОМЕНИ, КОЈУ ПОТПИСУЈЕ НОВИНАР ЂОРЂЕ ЈЕВТИЋ  Белег о стваралаштву и у недоба

foto privatna arhiva

Ko bi danas, u ovakvim okolnostima, živeo tu gde mi živimo. Nažalost, sve nas je manje, ali opstajemo. Nadam se da ćemo ostati i da će nas biti sve dok se ne nađe neko rešenje - istakao je tokom promocije svoje nove knjige novinar, publicista i pisac iz južne srpske Pokrajine, Đorđe Jevtić.

Predstavljanju dela "Kosovski fenomeni", u Domu kulture u Gračanici, doprineli su još prof. dr Zoran Aracki, te književnik Živojin Rakočević.

Niti

- OVA knjiga jeste mozaik našeg kontinuiteta. Ako je u nečemu autor uspeo, to je da poveže većinu niti koje na okupu drže naše naizgled razbacano i raseljeno kulturno stvaralaštvo, za šta su zaslužni njegova upornost, trajanje i neodstupna vera u to da je važno pisati, zapisivati i svedočiti - istakao rekao je književnik Živojin Rakočević, dok je direktor Arhiva Kosova i Metohije, Marko Marković, procenio da je ovo delo, zapravo, "svojevrsni katalog kulture na Kosmetu".

U nastavku promocije, besedili su i pesnici Žarko Milenković, Srećko Simić, Novica Sovrlić, te aforističar Jovan Zafirović.

- Želeo sam da obelodanimo to što se ovde stvara, da šira javnost čuje i sazna nešto više o ljudima koji ovde nešto rade, a ne samo da se kuka - objasnio je Jevtić, dodajući da je, iznoseći biogradske i druge činjenice o piscima, želeo da istakne njihov društveni i nacionalni angažman, kao i njihov doprinos srpskoj kulturi, ne samo na ovom, nego i na čitavom srpskom prostoru.

Vodili su ga, kaže, iskreno poštovanje i ljubav, pa nema ni reči sujete ili loših misli, već samo empatije i dobre namere...

Istovremeno, prof. dr Aracki ukazuje da knjiga "Kosovski fenomeni" u sebi sažima stvaralačke i kulturološke procese vredne pažnje, uključujući i srpsku književnost, likovnu umetnost i druge oblasti na ovim prostorima - od njihove pojave: od srednjeg veka do danas, sa posebnim naglaskom na stvaralaštvo u drugoj polovini 20. i tokom prve dve decenije 21. veka.

- Autor je ukazao i na načine opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zato verujem da je izuzetno važno formirati sećanja na ljude koji su u ovim katastrofalno teškim vremenima ostavili svoj trag. Radi se o stvaraocima koji se nisu plašili, niti su bežali iz ove sredine, već su nastavljali da žive u njoj i kreativno deluju - zaključio je prof. dr Aracki, podsećajući da sve prolazi, ali da ono što je zapisano ostaje za sve vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!