"PIJANE NAOČARE" UKAZALE NA RIZIK: Nacionalna kampanja "Na maturu bez automobila" nastavljena i u Vrbasu

Zoran Rajić

21. 03. 2024. u 07:45

UČENICI završnih razreda Srednje stručne škole "4. juli" i Gimnazije "Žarko Zrenjanin" prisustvovali su tribini koju su republička Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) i opštinski Savet za saobraćaj organizovali u okviru kampanje "Na maturu bez automobila".

ПИЈАНЕ НАОЧАРЕ УКАЗАЛЕ НА РИЗИК: Национална кампања На матуру без аутомобила настављена и у Врбасу

foto SSŠ 4. juli

Budućim maturantima predočena je opasnost od odlaska na proslavu završetka ove faze školovanja ličnim, porodičnim ili pozajmljenim automobilom - zbog očekivane konzumacije alkohola i pomalo euforičnog raspoloženja, primerenog toj svečanosti.

Nikola Novaković iz pomenute agencije - govoreći o opasnostima i mogućim posledicama sedanja za volan u alkoholisanom stanju - na prisutne je posebno apelovao navodeći primer udesa u kojem je stradala grupa učenika u Kragujevcu, upravo prilikom povratka sa maturske večeri.

Brojke

- GODIŠNjE u saobraćajnim nezgodama život izgubi oko stotinu, a biva povređeno oko 6.100 mladih uzrasta od 15 do 30 godina. U proseku, bezmalo svakog vikenda u udesima pogine dvoje mladih, a svakog dana biva povređeno njih 17. Samo lane, zauvek smo ostali bez 89 onik koji su tek kročili u život, što je osam fudbalskih timova, na primer - predočio je inženjer Novaković.

U nastavku ove korisne edukacije, mladi Vrbašani bili su u prilici da se uz pomoć "pijanih naočara" uvere u iskrivljenu percepciju i otežano rasuđivanje tokom vožnje pod dejstvom alkohola. A, navodeći lični primer, apel za odgovorno ponašanje, kroz slogan kampanje "Ne turiraj, maturiraj!", uputio im je i Milan Srdić, inženjer za projekte i programe unapređenja bezbednosti saobraćaja u ABS.

- Stradao sam zbog nebezbednog ponašanja u saobraćaju, u trećem razredu srednje škole. Oporavak i stabilizacija trajali su bezmalo čitavu godinu, pa sam iz bolnice izašao početkom juna. I, umesto da kupujem odelo i cipele za matursku svečanost, ja sam birao invalidska kolica, da bih uopšte mogao da prisustvujem proslavi - svedočio je Srdić, uz savet da se te večeri kosristi taksi, ili da mlade, koji su položili "ispit zrelosti" prevezu roditelji, rođaci ili prijatelji, naravno, u treznom stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)