KA NJIVI SAMO PO RAVNOM DRUMU: Paori Srbobrana i Ruskog Krstura uz pomoć lokalne samouprave organizovali dve akcije uređenja atarskih puteve

Zoran Rajić

25. 03. 2024. u 07:08

PRED početak prolećnih radova na poljima, sprovedene su dve velike akcije uređenja atarskih puteva - u Srbobranu i Ruskom Krsturu kod Kule, u kojima su svojom mehanizacijom učestvovali lokalni paori, uz podršku mesnih zajednica, opštinskih uprava i poljoprivrednih organizacija.

КА ЊИВИ САМО ПО РАВНОМ ДРУМУ:  Паори Србобрана и Руског Крстура уз помоћ локалне самоуправе организовали две акције уређења атарских путеве

foto Ž. Vorinski

   Poljski drumovi dugo su bili zapušteni i kao takvi su postali drugo ime za neravne i izlokane puteve, dok se zemljoradnici nisu „setili“  da te lenije, kako ih zovu, niko neće popraviti ako to ne učine oni sami. Na to su ih podstakle i velike promene koje su se dogodile poslednjih godina u obradi zemljišta i skidanju useva, jer se više ne ore, ne seje i ne žanje nekadašnjim manjim mašinama, nego modernom teškom mehanizacijom, čiji točkovi i težina iziskuju stabilnu podlogu za kretanje između oranica.

   U srbobranskoj opštini atarske puteve redovno uređuju ratari u Turiji, a posle duže pauze su na taj posao proteklog vikenda prionuli i paori u samom Srbobranu. Okupilo se njih 25, uglavnom samoinicijativno, ali i uz pomoć nekoliko zemljoradničkih zadruga, koje su motivisale svoje kooperante da se uključe u akciju.

Opštine obezbedile gorivo

UREĐENjU atarskih puteva u Srbobranu prisustvovao je i predsednik Opštine Radivoj Debeljački, istakavši značaj akcije s obzirom na to da je poljoprivreda glavna privredna delatnost u ovom delu Bačke. Kao i Opština Kula za akcijaše u Ruskom Krsturu, tako je i lokalna samouprava u Srbobranu za svoje preduzimljive paore obezbedila novac za gorivo, a uz to i za ručak i druženje posle obavljenog velikog posla.

   - Bili smo podeljeni u pet grupa, tako da u svakoj budu po dve tanjirače i tri setvospremača, drljače ili valjka za ravnanje puta. Atar Srbobrana prostire se na 18.000 hektara, tako da računamo da smo uredili oko 100 kilometara drumova, jer smo sve koje postoje, kako one važnije, tako i sporedne, učinili prohodnim i potpuno osposobljenim za pristup traktora, kombajna i priključnih mašina, kao i putničkih vozila, svim njivama – rekao je poljoprivrednik i odbornik u SO Srbobran Nandor Brašnjo.

   Složni ratari u Ruskom Krsturu su četvrtu godinu zaredom obnovili pohabane poljske puteve, ovog marta na tri lokacije.

   - Situacija je bila katastrofalna, jer su putevi bili puni rupa. Nasuli smo ih zemljom, poravnali i dobro utabali. Bilo nas je dvadesetak sa svojim traktorima i priključnim mašinama, a lenije su sada kao pod konac – kaže Zvonimir Rac, jedan od organizatora posla u ruskokrsturskom ataru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave