NJIVE GORE NEPOTREBNO: Zbog čestih požara na otvorenom, još jedan apel štaba za vanredne situacije u Požarevcu

D. NOVKOVIĆ

12. 03. 2024. u 12:55

ZBOG alarmantnog podatka da je na području za koje je nadležan Vatrogasno-spasilački bataljon iz Požarevca od početka godine zabeleženo 129 požara, od kojih čak 92 na otvorenom - što je 48 više nego u istom periodu lane - Gradski štab za vanredne situacije reagovao je hitnim preduzimanjem mera usmerenih ka prevenciji i suzbijanju paljevina.

ЊИВЕ ГОРЕ НЕПОТРЕБНО: Због честих пожара на отвореном, још један апел штаба за ванредне ситуације у Пожаревцу

D.N.

Kako je istaknuto, posebno zabrinjava što se na mnogim parcelama uklanjanje biljnih ostataka i dalje obavlja spaljivanjem, mada za to postoji mehanizacija, a i poljoprivredni stručnjaci su nebrojeno puta ukazivali da ova "metoda" štetno utiče na kvalitet zemljišta.

Nadležni su podsetili da je, samo tokom jednog vikenda u februaru, zabeleženo čak 18 intervencija na njivama što - i pored solidne opremljenosti mehanizacijom i ljudstvom - značajno smanjuje mogućnost pravovremenog reagovanja u slučaju izbijanja eventualnog, opasnijeg požara. Osim toga, veći broj intervencija neminovno uzrokuje enormno trošenje materijalno-tehničkih i finansijskih sredstava, te skupe opreme i vatrogasnih vozila, kao i angažovanje većeg broja vatrogasaca.

Iz Štaba su upozorili i na bacanje vrućeg pepela direktno u kontejnere, zbog čega su vatrogasci, od početka godine, reagovali 20 puta. Pritom, uništeni su i kontejneri koji se nabaljaju od novca svih građana...

Tokom grejne sezone, mada je to posao koji je valjalo obaviti uoči početka loženja, posebnu pažnju treba obratiti i na stanje svojih dimnjaka, jer je u posmatranom periodu - upravo zbog njihovog lošeg održavanja - zabeleženo i 39 požara na stambenim objektima. Štaviše, od početka godine, na teritoriji koju "pokriva" Policijska uprava u Požarevcu, četiri osobe su zadobile ozbiljnije povrede, što je takođe više nego u prvoj polovini prethodne godine.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!