"EKSPO" OBNAVLJA I MILENINU GALERIJU: I Požarevac uvršten u državni investicioni plan "Skok u budućnost - Srbija 2027"

D. NOVKOVIĆ

27. 02. 2024. u 18:35

MEĐU projekte koji će biti realizovani u okviru investicionog plana "Skok u budućnost - Srbija 2027", uvrštene su i rekonstrukcija, adaptacija, te dogradnja požarevačke galerije koja nosi ime slikarke Milene Pavlović Barili (1909-1945), u njenoj rodnoj kući.

ЕКСПО ОБНАВЉА И MИЛЕНИНУ ГАЛЕРИЈУ: И Пожаревац уврштен у државни инвестициони план Скок у будућност - Србија 2027

D.N.

 Posle pomenutih radova, pomenuti prostor trebalo bi da dobije sasvim drugačiji izgled...

- Omogućićemo ljubiteljima Milenine umetnosti da u njenom opusu uživaju na još višem nivou. Kompleks će obuhvatiti Galeriju savremene umetnosti, memorijalni deo u staroj dvorišnoj kući, prostor za školu slikanja i crtanja namenjenu najmlađima, te malu letnju pozornicu, za večeri poezije i klasične muzike. Tu će biti i nova Milenina galerija, u kojoj će se pred publikom naći više od 300 njenih slika - najavio je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

Konkurs

PO konkursu "Gradovi u fokusu 2021", Ministarstvo kulture - za prvu fazu obnove Milenine galerije, odnosno projekat pod nazivom "Nigde nebo nije tako lepo kao iz mog dvorišta" - bilo je odobrilo 20 miliona dinara. Nažalost, zbog tadašnjeg značajnog poskupljenja građevinskog materijala, tender nije raspisan, pa su sredstva vraćena...

A, nova dvorišna galerija, visoka čak 12 metara, biće izgrađena od stakla, a predviđena je i obnova postojećeg izložbenog prostora, onog koji se nalazi do same ulice, pored ulazne kapije čitavog umetničkog kompleksa. Treći objekat u njegovom sastavu je Milenina rodna kuća, planirana za memorijalni prostor - sa njenim ličnim stvarima i nameštajem, te bibliotekom i predmetima porodice Pavlović.

Podsetimo, prilikom ranijeg predstavljanja ovog urbanističkog projekta, deo javnosti oštro se usprotivio planovima, uz obrazloženje da je Milenina majka, Danica Pavlović Barili (1883-1965), svu imovinu ostavila gradu - pod uslovom da se očuva originalni izgled slikarkine rodne kuće i da se u njoj osnuje memorijalni centar. Ipak, posle dva javna uvida tokom 2019, projekat je usvojen, a odustalo se samo od vinskog podruma i restorana na krovu staklene galerije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)