U DUELU ŽUĆKO I CRVENI: Nadmetanje najjačih gusana na finalu 38. "Gusanijade" sutra u Mokrinu (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 02. 2024. u 20:57

U MOKRINU će sutra biti održana 38. „Gusanijada“, nezvanično Svetsko prvenstvo u nadmetanju najjačih gusana.

У ДУЕЛУ ЖУЋКО И ЦРВЕНИ: Надметање најјачих гусана на финалу 38. Гусанијаде сутра у Мокрину (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

U finalu ovog jedinstvenog takmičenje za titulu šampiona boriće se dva mlada guska od dva mlada vlasnika. Žućko, iz jata Lazara Adamova Bilte mlađeg i Crveni, iz dvorišta Miodraga Trnića. Ukoliko Žućko nadjača Crvenog, mladi Lazar Adamov biće najmlađi šampion u dosadašnjoj istoriji „Gusanijade“, jer ima samo 15 godina.

- Ako Žućko bude jači, biće to još jedna retkost našeg takmičenja. Naime, on već ima dve titule, pobednik je bio u kategoriji mladih, a prošle godine i u ligi dvogodaca. Ako osvoji seniorsku titulu biće ujedno i najmlađi šampion u sve tri kategorije, iako ima samo tri godine. Sa trećom titulom Žućko će postići ono što je do sada ostvario još samo gusak Milko – prenosi nam zanimljivosti Živica Terzić, predsednik Udruženja guščara „Belo pere“.

Foto: R. Šegrt

Lazar Adamov sa dedom

Međutim, mladost je i na strani protivnika. I drugi finalista, gusak Crveni ima samo četiri godine, a njegov vlasnik takođe je veoma mlad. To je devetnaestogodišnji student Miodrag Trnić.

Po tradicionalnom pravilu „Gusanijade“ dva najjača seoska gusana u finalu će se sresti na polovini puta od jedne i druge kuće vlasnika, ovaj put u Ulici Milana Malenčića.

Foto: R. Šegrt

Borbe gusana

- Udaljenost od jednog do drugog dvorište tačno se odmerava, tako da je polovina puta kod kućnog broja 32. Svaki gusak vezan je za svoju avliju i ne voli previše da se udaljava. On brani svoju teritoriju i svoje jato. Zato voli poznat teren, kao što mu je važna podrška gusaka iz njegovog jata – objašnajva Terzić, koji takođe ima gusana za borbu.

FINALE U PODNE

„Gusanijada u Mokrinu u nedelju počinje u 10.15, a finale je uvek oko podne. U kvalifikacionim borbama do finala u tri kategorije: mladih, dvogodaca i seniora, nadmetalo se oko 140 belih pernatih vitezova.

Njegov ljubimac za pobedu će se boriti u ligi mladih, a protivnik mu je gusak Milana Dražića. U kategoriji dvogodaca sastaće se ljubimci Aleksandra Adamova ( Lazarevog oca) i Danijela Ognjanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)