OZNAČILI I ŽIVOTINJSKE "KORIDORE": JP "Nacionalni park Đerdap" postavilo edukativne table (FOTO)

S. M. Jovanović

26. 02. 2024. u 12:32

JP "Nacionalni park Đerdap" iz Donjeg Milanovca, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, informativno-edukativnim tablama obeležilo je najčešće koridore kretanja pet životinjskih vrsta.

ОЗНАЧИЛИ И ЖИВОТИЊСКЕ КОРИДОРЕ: ЈП Национални парк Ђердап поставило едукативне табле (ФОТО)

Foto: JP "Nacionalni park Đerdap" Donji Milanovac

Mnogi vozači, kada iz istočne Srbije krenu ka prestonici, voze Đerdapskom magistralom - najfrekventnijom na ovim prostorima - i, uz uživanje u lepoti prirode i Dunavu, koji je najlepši i najširi, odnedavno mogu da primete i neobične žute table sa fotografijama životinja kojima je tu dom.

- Ta obaveštenja vezana su za koridore kojima se divljač kreće, pa mi ovim tablama upozoravamo vozače, turiste i meštane da obrate pažnju i na ostali živi svet - kaže Nenad Radaković, izvršni direktor JP "Nacionalni park Đerdap", precizirajući da su pomenutim oznakama, kojih nema ni na jednom zaštićenom području u Srbiji, obeleženi "prelazi" vidre i evroazijskog risa, strogo zaštićenih vrsta, ali i lisice, jelena i ježa, koji često, nepažnjom vozača, završe pod točkovima.

Saša Janošević, v. d. direktora pomenutog Javnog preduzeća, ističe da je - osim zaštite životinjskog sveta - cilj i povećanje bezbednosti u saobraćaju, jer "bliski susreti" mogu da budu kobni i po vozače...

A mesto na kojem se Porečka reka - kao najveća pritoka u ovom delu Nacionalnog parka - uliva u Dunav stanište je ptica močvarica, ali i vidri koje upravo tu često prelaze Porečki most. I ostala mesta na kojima su postavljene ove table brižljivo su odabrana, da ciljano upozore ko baš tu "stanuje".

- Postavljanje oznaka za migratorne koridore jedna je od neophodnih mera za smanjenje stradanja životinjskog sveta. Ono predstavlja balans između ljudske aktivnosti i kretanja životinja - kaže Sara Stanković, biolog u JP "Nacionalni park Đerdap", dodajući da su najčešće na udaru lisice, jeleni, srne, ježevi... ali i neke grupe vodozemaca, poput daždevnjaka i žaba.

Inače, područje najvećeg Nacionalnog parka u Srbiji, prepoznatljivog centra biodiverziteta, nastanjuje oko 55 vrsta sisara. Među njima su strogo zaštićene vidra, šareni tvor, ris i sve vrste slepih miševa. Tu je i bezmalo 270 vrsta ptica, oko 50 vrsta riba, 13 vrsta vodozemaca, čak 100 vrsta leptira i bogat biljni svet, sa brojnim retkim vrstama.

Rista

NACIONALNI park je dom i risa Riste, koji je umalo stradao na Đerdapskoj magistrali, kada ga je - u novembru 2022 - teško povredio automobil. Posle lečenja i oporavka u borskom zoo-vrtu, Rista je prošlog februara vraćen kući.

U Srbiji, inače, ima između 40 i 60 risova, a u "Đerdapu" samo 12.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove