ODALI POČAST SLAVNOM JUNAKU: Kod Vršca obeležena 101. godišnjica rođenja Koriolana Dobana

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

07. 02. 2024. u 20:47

OSNOVNA škola iz vršačkog sela Kuštilj, u kom žive pripadnici rumunske nacionalne manjine, danas je obeležila 101. godišnjicu rođenja narodnog heroja Koriolana Dobana, po kom i nosi ime.

ОДАЛИ ПОЧАСТ СЛАВНОМ ЈУНАКУ: Код Вршца обележена 101. годишњица рођења Кориолана Добана

Foto: Grad Vršac

Nastavnici, đaci, meštani, predstavnici Grada Vršca i SUBNOR-a Vršac najpre su položili vence za bistu ovog hrabrog antifašiste, koja se nalazi u parku ispred škole, odmah pored spomenika svim poginulim stanovnicima Kuštilja tokom Drugog svetskog rata.

Simbolično su posadili i jedno drvo mira, što je višegodišnja praksa.

Nakon toga je u fiskulturnoj sali održana prigodna priredba. U sklopu te svečanosti, dodeljene su i nagrade na likovnom konkursu, realizovanom u čast slavnog junaka.

Tom prilikom prisutni su se prisetili i hrabrosti mladog Koriolana, koji je streljan kada je imao svega 20 godina.

Kao učenik rumunskog odeljenja Učiteljske škole u Vršcu, Koriolan je sa svojim drugovima od 1941. godine aktivno delovao na prikupljanju priloga, municije, oružja i sanitetskog materijala za oslobodilački pokret.

Međutim, samo dan pred svoj rođendan, te 1943. godine, bio je uhapšen sa grupom učenika i odveden u logor u Zrenjaninu, nakon što ih je izdao Dimitrije Rakitovan.

Sedam meseci kasnije bio je streljan na Bagljašu, sa još 160 rodoljuba. Na teret mu je stavljeno da je prebacivao oružje i municiju iz Rumunije u Jugoslaviju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)