"VENAC" PATRON SRPSKE BAŠTINE: Jedini profesionalni nacionalni ansambl iz Prištine promoter igara i pesama sa KiM

Dragana ZEČEVIĆ

09. 01. 2024. u 08:46

ANSAMBL narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici jedini profesionalni ansambl na Kosovu i Metohiji prepoznao je svoju ulogu i značaj u kulturnom životu pokrajine. Svesni da ih mesto u kome rade posebno "oblikuje" i obavezuje u misiji očuvanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa, iz ovog Ansambla sprovode misiju svedočenja da kulturna baština srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je ona aktuelna i "živa" i danas.

ВЕНАЦ ПАТРОН СРПСКЕ БАШТИНЕ: Једини професионални национални ансамбл из Приштине промотер игара и  песама са КиМ

D. Zečević

- Venac je u godini na izmaku završio jedan od svojih projekata postavljanja koreografija koje sadrže srpske narodne igre i pesme sa KiM, čime je značajno obogatio svoj repertoar. Na taj način smo postigli da se srpske igre i pesme sačuvaju od zaborava - ističe Snežana Jovanović, direktorka "Venca" koja naglašava da jedan od projekata predstavlja i koreodrama "700" posvećena jubileju sedam stotina godina manastira Gračanice.

Članstvo

KOLEKTIV Ansambla "Venac" broji više od stotinu profesionalnih članova u koje spadaju igrači narodne igre, muzičari, umetničko rukovodstvo ansambla, tehnički i opšti sektor, honorarni i stručni saradnici kao i administracija. Deo njihovog rada je i projekat "Venčeva škola folklora" gde okupljaju decu i podučavaju ih narodnim igrama i pesmama.

Projekat koji može biti okarakterisan kao mjuzikl narodne igre, urađen je u slavu manastira Gračanica i "Venac" planira da je igra do proslave sledećeg jubileja 800. godina manastira Gračanica.

- Pored projekta koreodrame, naš nacionalni ansambl objavio je i muzički album "700" zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Srbije - pojašnjava Jovanovićeva.

Opominjući da su zbog teške političke i bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji ugroženi srpski manastiri koje žele da prisvoje i proglase albanskim spomenicima, "Venac" je preuzeo i inicijativu u promovisanju manastira Srpske pravoslavne crkve koji se nalaze na listi Uneska.

- "Venac" želi da promoviše i materijalno kulturno nasleđe Kosova i Metohije, spomenike srpske duhovnosti i kulture, pa je zato snimljen video-zapis u manastirima Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, Gračanici i crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu - pojašnjava Jovanovićeva.

Nastavak projekta u 2024. podrazumevaće zvaničnu promociju virtuelnog filma "Srpsko kulturno nasleđe Kosova i Metohije" koju će "Venac" da organizuje zajedno sa Ministarstvom kulture, Eparhijom Raško-prizrenskoj i Fakultetom dramskih umetnosti, prvo u Gračanici a zatim u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo