POMAŽE I "RODA": Borba protiv bele kuge u lozničkom kraju i susednom Ugljeviku

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

28. 12. 2023. u 21:34

U Loznici u Omladinskom centru, u organizaciji Udruženja za borbu protiv neplodnosti „ Roda “, održana je radionica, za zainteresovanje žitelje tog dela Srbije i susedne Republike Srpske.

ПОМАЖЕ И РОДА: Борба против беле куге у лозничком крају и суседном Угљевику

Foto V Mitrić

Radionicu je vodio asisten primarijus doktor medicinskih nauka Aleksandar Dobrosavljević, specijalista ginekologije i akušerstva, zaposlen na Odeljenu za vantelesnu oplodnju GAK „ Narodni front.

Radionica se sastojala iz dva dela.U prvom delu dr Aleksandar Dobrosavljević objasnio čitav postupak VTO bazirajući se kako na medicinskim aspektima vantelesne oplodnje, tako i na administrativnim aspektima, kako bi pacijentima približio ceo postupak i objasnio koji je to put u administrativnom smislu i na koji način treba da prođu kako bi ušli u proceduru VTO koja se finansira od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Drugi deo radionice odnosio se na direktan razgovor sa parovima odnosno konsultacije koje su imale za cilj da pacijentima pojasne stepen njihovog problema, ali i da im se predlože najadekvatnije metode i daju informacije kako bi se maksimalno skratio ceo postupak.

Prema rečima dr Dobrosavljevića, tokom radionice dominantno su se izdvojila dva problema. Prvi se odnosi na nemogućnost dobijanja adekvatnih informacija i potrebu za boljom edukacijom lekara primarne zdravstvene zaštite, koji bi trebali da prepoznaju trenutak kada je pacijenta potrebno uputiti na proces vantelesne oplodnje . Kako je istakao, "Treba uzeti u obzir da je često sama procedura vantelesne oplodnje veoma složena i da zahteva procenu lekara koji se bave isključivo ovom problematikom te u takvim situacijama, odnosno kada god postoji nesigurnost da li su pacijenti za vantelesnu oplodnju, potrebna je direktna konsultacija od strane lekara kojima je to najuže polje delovanja."

- Drugi problem je činjenica da je ovo stanje još tabu tema u ovoj, kao i drugim sredinama i da je to često razlog zbog kog pacijenti kasne sa uključivanjem u proces - kazao je dr Dobrosavljević. Svaki par koji ne uspeva da ostvari željenu trudnoću u periodu od godinu dana, ukoliko se radi o ženi mlađoj od 35 godina ili šest meseci za žene starije od 35 godina treba da se jave lekaru čija je ovo najuža oblast delovanja.

Poruka sa tog skupa bi bila da je vreme ključni faktor za uspeh VTO i da svako lutanje, neadekvatno ispitivanje, neadekvatna konsultacija ili ustručavanje da razgovaraju o problemima dramatično smanjuju šansu za uspeh vantelesne oplodnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)