SJAJNE VESTI ZA NOVI SAD, GRADI SE NOVA TOPLANA: Đurić - Ovaj projekat obezbediće toplotnu energiju za 30.000 domaćinstava (FOTO)

Novosti online

14. 12. 2023. u 15:44

SREDINOM 2025. godine, Novi Sad će doživeti značajan korak ka modernizaciji infrastrukture daljinskog grejanja, jer je započeta gradnja nove toplane na Majevici koja bi trebalo da bude gotova u narednih godinu i po dana.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА НОВИ САД, ГРАДИ СЕ НОВА ТОПЛАНА: Ђурић - Овај пројекат обезбедиће топлотну енергију за 30.000 домаћинстава (ФОТО)

Foto: Instagram

Gradonačelnik Milan Đurić je svečano položio kamen temeljac, označavajući početak projekta koji će obezbediti toplotu najbrže rastućim delovima grada.

Đurić ističe značaj ovog projekta, naglašavajući da je ovo prva toplana koja se gradi iz temelja od 1985. godine. Renovacija Toplane „Istok“ između 2015. i 2018. godine bila je samo uvod u ambiciozan plan izgradnje nove toplane. Novi objekat će pružiti grejanje za Bulevar Evrope, Jugovićevo i Avijatičarsko naselje, pokrivajući inicijalno 7.000 domaćinstava, s potencijalom za dostizanje kapaciteta od 30.000 domaćinstava u narednim fazama.

Iz gradske kase je ove godine izdvojeno 483 miliona dinara, a za sledeću godinu planirano je izdvajanje od 590 miliona dinara kako bi se obezbedila sredstva za završetak radova do sredine 2025. godine.

Gradonačelnik je istakao dosadašnja ulaganja u toplanu, s ukupno 90 miliona evra od 2012. godine.

- Verujemo da imamo najsavremeniji sistem toplotnog grejanja - izjavio je Đurić, dodajući da su za solarne termale dobili 700.000 evra za dalji razvoj grejanja u gradu. Trenutno se radi na studiji koja će utvrditi kako grad može da pređe na obnovljive izvore energije, a nova toplana će zauzimati 3.000 kvadratnih metara, pridonoseći smanjenju emisije štetnih gasova i buke.

Đurić je čestitao radnicima toplane i njihovom rukovodstvu, ističući želju da nastave „s istim entuzijazmom i posvećenošću kako bi unapredili kvalitet života u Novom Sadu“.

BONUS VIDEO: SRPSKU BOGOMOLjU GRADE I MAĐARI: U Banatskoj Topoli kod Kikinde počela gradnja pravoslavne crkve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave