SENKE KULTURE NAD BANATOM: Ekonomski razvoj i osnaživanje mladih nisu jedini prioriteti Zrenjanina

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

08. 12. 2023. u 19:59

GRAD Zrenjanin, sa oreolom Evropskog grada sporta iz 2021. godine, veoma je aktivan i u promovisanju svojih kulturnih vrednosti i tradicije, a nije za zanemarivanje ni sveukupni doprinos nacionalnoj istoriji.

СЕНКЕ КУЛТУРЕ НАД БАНАТОМ: Економски развој и оснаживање младих нису једини приоритети Зрењанина

b.grujić

 - Započeo bih priču novim muralima brigadira Dragutina Ristića i Slavka Županskog u centru grada, kojima želimo da nastavimo da negujemo kulturu sećanja na znamenita imena i velikane grada iz oblasti nauke, umetnosti i kulture - kaže gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Napominje da je uz ekonomski napredak celokupnog društva i brigu o mladima, pravo vreme  da se Zrenjaninci posvete više kulturi, tradiciji, istoriji grada i sećanju na zaboravljene velikane Zrenjanina. 

- Imamo ih u svim oblastima, ali nedovoljno koristimo njihova dela u promociji grada, a upravo veliki ljudi čine jednu sredinu velikom - dodaje Simo Salapura, ističući da se u biografijama Mihaila Pupina, Uroša Predića, Konstantina Danila, Dragiše Brašovana, brigadira Ristića, Toše Jovanovića, Slavka Županskog, pominje Zrenjanin i da dela koja su ostala iza njih imaju veze sa gradom na obalama Begeja.

 Grad ima za cilj da 2025. godine bude srpska Prestonica kulture, a do konačnog proglašenja, ostaje još puno posla.

- Kroz rad Dragiše Brašovana predstavićemo kulturu Zrenjanina, a renoviramo i objekat Srpske zadružne banke koju je upravo on rekonstruisao 1920. godine, kao gradski arhitekta, a nakon završetka radova, u ovaj objekat će se useliti Savremena galerija - nastavio je gradonačelnik, ubeđen da će preseljenjem, ta ustanova rešiti višedecenijski problem sa prostorom, a grad će dobiti reprezentativni objekat za promociju kulture.

Prvi fotografski atelje u Srbiji

   IŠTVAN Oldal je 1853. otvorio prvi fotografski atelje u tadašnjem Velikom Bečkereku, koji u to vreme, nisu imali ni mnogo veći gradovi na Balkanu, pa se grad Zrenjanin, uveliko priprema da u čast tog događaja otvori postavku istorije fotografije.

 Grad obnavlja i kuću u kojoj je živeo Slavko Županski, koju je takođe projektovao Brašovan i ona će biti namenjena kulturnim sadržajima koje organizuje zrenjaninski Muzej.

 - Među brojnim Zrenjanincima koji su bili redovni članovi Srpske akademije nauka i umetnosti su i naši sugrađani koji su dali svoj doprinos razvoju kulture i tradicije srpskog naroda i u saradnji sa Maticom srpskom, na naučno utemeljen način pokažemo  koliki je značaj Predića, Brašovana, Isidore Žebeljan, Tibora Varadija i ostalih simbola grada - dodaje Vladislava Ignjatov, kustos Muzeja u Zrenjaninu, naglašavajući da njihova dela potvrđuju da su bili ispred svog vremena i da su u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti ostavili neizbrisiv trag. 

Ustanovili su i nagradu "Nestor Dimitrijević" za najbolje prosvetne radnike, inspirisani likom i delom sugrađanina s kraja 19. veka koji je bio veliki dobrotvor i osnivač zadužbine Matice srpske koja je pomagala učenicima i studentima.

Gradonačelnik je ponosan na činjenicu da uz bogatu kulturnu baštinu, Zrenjanin ima najstariju pozorišnu dvoranu u Srbiji, Muzej koji postoji 110 godina i priređuje reprezentativne izložbe,  Savremenu galeriju i Kulturni centar, kojima je promocija mladih umetnika primarni zadatak.

Remek-delo

 CENTRALNA zgrada Gradske kuće, sa jedinstvenim vitražima, sama po sebi je umetničko delo, vrhunac arhitekture doba u kojem je sagrađena, a ništa manje vredna nije ni zgrada Biblioteke, koja je stvorena iz Prve srpske čitaonice u Velikom Bečkereku 1861.

 Grad Zrenjanin, uz poznatu filharmoniju i tradicionalni Festival horske muzike, ponosan je na svetski poznate umetnike, operske pevače Željka Lučića i Belu Mavraka, a njihova veza sa gradom u kojem su rođeni i ponikli, nikada nije prekinuta i oni mu se, kako samo kažu, uvek rado vraćaju.

 - Generacijama koje stasavaju u vremenu interneta i lake dostupnosti svega što je u njihovoj sferi interesovanja, moramo na pravi način ukazati i uputiti ih na vrednost dela velikih imena grada iz prošlosti, jer samo na taj način baštinićemo ono što mora da ostane i da se prenosi sa pokoljenja na pokoljenje - zaključio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)