I SOVE UTINE DOVODE GOSTE: Kikinda postala najveće urbano zimovalište na svetu (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

01. 12. 2023. u 13:58

ZBOG sova utina, koje zimuju u centru Kikinde, u Banat uskoro stižu još dve grupe Britanaca - mahom fotografa i ljubitelja ptica - a slične turističke ture unapred su rasprodate i za decembar naredne godine.

И СОВЕ УТИНЕ ДОВОДЕ ГОСТЕ: Кикинда постала највеће урбано зимовалиште на свету (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije - iako ornitolozi sugerišu da treba voditi računa i o broju "posmatrača", da ne bi uznemiravali ptice - precizira da se jedna agencija specijalizovala za dovođenje fotografa isključivo iz Velike Britanije, Kanade i SAD.

- Ne postoji mesto na svetu koje je bitnije za sove od Kikinde i to je globalno poznata stvar. Ovaj grad najlepše brine o pticama i sve je urađeno tako da sovama ništa ne smeta. Krajem novembra, izbrojali smo 220 jedinki, a samo u krošnjama drveća na trgu je 150 utina. Ostale su u dvorištima okolnih zgrada i ima ih više nego lane i pretprošle godine, kada ih je bilo 190, odnosno 150. Jednostavno, navikle su na ljude, a i oni na njih - ističe Ružić.

Sova utina simbol Kikinde

A bez obzira na to što ovih sova utina ma u svakom većem naselju po Vojvodini, Kikinda je i dalje njihov najtopliji dom, te već godinama najveće urbano zimovalište na planeti. Inače, ovde male sove broje svakog poslednjeg vikenda u novembru, jer je ovaj mesec u Kikindi - upravo zbog njih - dobio ime "sovembar". Utine na stablima, zajedno sa ornitolozima, u takozvanim sova patrolama, broje i osnovci, koji su obučeni da ih čuvaju i brinu o njima. Ove godine, u ovom poslu pridružila im se i grupa đaka iz Zrenjanina.

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove