DELEGACIJA IZ KAIRA U JAGODINI: Palma predložio razmenu učenika i studenata Srbije i Egipta (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 11. 2023. u 13:30

U Jagodini je danas boravila delegacija najvećeg obrazovnog sistema u Egiptu naziva NIS, sa sedištem u Kairu, koga čini 15.000 dece i učenika od vrtića do srednje škole.

ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ КАИРА У ЈАГОДИНИ:  Палма предложио размену ученика и студената Србије и Египта (ФОТО)

Foto:grad Jagodina

Reč je o namodernijem obrazovnom sistemu na Bliskom istoku. Delegaciju, na čijem čelu je vlasnica tog sistema dr Nermiern Ismail, primio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, koji je i predsednik Grupe prijateljstva Srbije i Egipta u Skupštini Srbije.

-Imajući u vidu da je obrazovni sistem NIS u Egiptu moderan i na svetskom nivou, predlažem razmenu učenika i studenata između Srbije i Egipta, što bi bio još jedan vid zbližavanja dve zemlje i dva naroda prijateljskih zemalja. Srbija i Egipat su veliki prijatelji i to prijateljstvo treba da pretvorimo u veću ekonomsku, obrazovnu, sportsku i kulturnu saradnju - rekao je Marković.

Foto:grad Jagodina

Vlasnica obrazovog sistema NIS iz Kaira dr Nermiern Ismail podržala je Markovićev predlog.

-Došli smo u Srbiju u okviru projekta „Globalno građanstvo", a to znači saradnju dece, učenika i studenata bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost ili boju kože. Cilj ovakvih programa je mir u svetu i zato prihvatamo predlog gospodina Markovića i očekujemo da ovaj progam zaživi i u Srbiji - rekla je dr Nermien Ismail, čiji je otac bivši ministar odbrane Egipta i koji je, prema njenim rečima, bio prijatelj sa Josipom Brozom Titom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)