TABAČKA ČARŠIJA LEPŠA NEGO IKAD U Požarevcu završena rekonstrukcija centralne gradske saobraćajnice

D. NOVKOVIĆ

31. 10. 2023. u 08:41

ZAVRŠENA je obnova centralne požarevačke ulice - Tabačke čaršije - na kojoj je nešto iole ozbiljnije sada rađeno prvi put posle čak 60 godina.

ТАБАЧКА ЧАРШИЈА ЛЕПША НЕГО ИКАД У Пожаревцу завршена реконструкција централне градске саобраћајнице

D. Novković

Realizacija ovog projekta započela je sredinom juna, zamenom podzemne elektro, vodovodne i toplovodne instalacije, a navedene radove, koji su još ranije ugovoreni, obavila su javna preduzeća EPS, "Toplifikacija" i "Vodovod i kanalizacija". Lokalna samouprava je, zarad uštede novca i vremena, odlučila da istovremeno budu obnovljeni i kolovoz, i trotoar, o kojima se stara ovdašnji JP "Parking servis".

- Vrednost svih radova na rehabilitaciji saobraćajne infrastrukture, sa sve zamenom podloge, iznosi oko 55 miliona dinara. Nabavka i postavljanje mobilijara koštali su još 13, a rekonstrukcija javne rasvete 14 miliona dinara. Ukupna vrednost svih pobrojanih poslova, dakle, dostiže 82 miliona i ne uključujući radove koje obavljaju javna preduzeća, jer su oni obuhvaćeni ugovorima o redovnom održavanju - objašnjava gradonačelnik Saša Pavlović.

Istorija

TABAČKA čaršija naziv je dobila po brojnim kožarskim, tabačkim radnjama za vreme turske vladavine, uz koje su radili i sarači, sedlari, ćurčije, opančari, terzije, abadžije... Još početkom 19. veka, Požarevac je imao 305 zanatlija i 268 dućana koje su držali domaći, grčki, turski i cincarski trgovci.

Obnovljena Tabačka čaršija sada ima širi trotoar, a parkiranje na levoj i desnoj strani kolovoza je ukinuto. Formirane su i nove zelene površine, pa je u jednom delu ulice ostavljen slobodan prostor, koji će služiti za održavanje kulturnih manifestacija. Uklonjena je i stara fontana, koju je 2003. podigla nekadašnja Direkcija za izgradnju, a postavljeno su i nove klupe, te korpe za otpatke.

Preobražaj

POPULARNA Tabačnica poslednji put obnovljena je 1963, kada su uklonjeni brojni dućani i zanatske radnje, te podignute stambene zgrade sa prodajnim prostorima u prizemlju. Uklonjene su i tri stare fontane - dve su zatrpane i tu je zasađeno cveće, a na mestu treće bila je sagrađana nova, koja je sada uklonjena...

Od radova na uređenju ove svojevrsne ambijantalne celina preostalo je još da se postavi kandelaberska rasveta, za koju je lokalna samouprava, u postupku javne nabavke, predvidela iznos od 10,7 miliona dinara. U okviru obnove Tabačke čaršije, novim sjajem zablistao je i Trg oslobođenja, na koji ova ulica izlazi, te pasaži i deo bočne, Drinske ulice.

Inače, shodno nekim ranijim projektima, čitav ovaj potes trebalo je da postane pešačka zona, ali se sada od toga odustalo, jer je neophodno najpre rešiti nasleđene imovinsko-pravne odnose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO SE NA EVROVIZIJI DIŽE IZ PEPELA? Trocifrena kvota na Teja Doru!