SVEČANA AKADEMIJA ZA JUBILEJ: U Loznici obeležavaju 150 godina hrama Pokrova Presvete Bogorodice (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

13. 10. 2023. u 19:50

U Vukovom domu kulture u Loznici večeras je održana svečana akademija povodom velikog jubileja - 150 godina hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ЗА ЈУБИЛЕЈ: У Лозници обележавају 150 година храма Покрова Пресвете Богородице (ФОТО)

Foto; V. Mitrić

Lozničane i goste je, u ime Eparije šabačke, kojoj pripada ova bogomolja, pozdravio  i poželeo dobrodošlicu episkop šabački Jerotej. Reč je, kako je naglasio episkop, "o velikom jubileju grada i eparhije i svih nas".

- Ovo je i jubilej naše vascele Srpske pravoslavne crkve  -150 godina starolozničke - rekao je vladika Jerotej. - Večeras nas je u ovom hramu kulture, u Vukovom domu kulture, sabrala ona koja se pokazala širom nebesa i uzvišenijom od anđela, Presveta djeva Marija - mati Boga živoga. Sabrala nas je ovde kako bismo prozborili koju reč o  jednom mnogo uzvišenijem hramu, o domu njenom koju su joj naši preci darovali kao uzdarje za svu njenu brigu i ljubav prema ljudskom rodu i  to pre ravno 150 godina. Hram čiju ćemo slavu i jubilej sutra liturgijski proslaviti je  najbolji primer vere i pobožnosti naroda Loznice i Jadra, kako u ono vreme kada je sa mukom i ljubavlju podizan kao i u sva potonja vremena  u kojima  se Loznica i Jadar kao i sva  naša zemlja  često nalazili na krstu i stradanjima.

Ovaj hram je, po rečima episkopa Jeroteja, "iznikao  na krvi i kostima naših junačkih predaka koji su se tu borili protiv turske sile davne 1810 godine, braneći svoj rod i svoje hrišćansko ime.

- Prvi među njima, čije kosti do danas  počivaju pored bogorodičnog hrama u Loznici je vojvoda loznički Anta Bogićević -poručio je vladika Jerotej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)