USTAVNI SUD: Ograničenje broja kućnih ljubimaca nezakonito

D. NOVKOVIĆ

03. 10. 2023. u 12:14

POSTUPAJUĆI po zahtevu grupe udruženja za zaštitu životinja, Ustavni sud Srbije proglasio je nezakonitim deo „Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca“, koji je sadržavao zabranu držanja više od dva kućna ljubimca u stanu.

УСТАВНИ СУД: Ограничење броја кућних љубимаца незаконито

D. Novković

- Sud je utvrdio da odredba člana koji se odnosi na broj životinja čije je držanje dozvoljeno u posebnom delu zgrade, nije u saglasnosti sa Ustavom – navedeno je u odluci Ustavnog suda, donetoj dve i po godine od podnošenja zahteva.

Sporna odluka, izglasana na sednici Skupštine grada 11. februaru 2021. godine, predviđala je da u stanu mogu da se drže samo jedan pas ili mačka i podmladak do tri meseca starosti. Ukoliko živi u kući sa dvorištem manjim od pet ari, vlasnik može da drži dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a u dvorištu većem od pet ari po tri životinje obe vrste. Ova ograničenja izazvala su negodovanja vlasnika kućnih ljubimaca, a četiri udruženja za zaštitu životinja podnela su Ustavnom sudu zahtev za preispitivanje zakonitosti.

Pre donošenja odluke, gradonačelnik Saša Pavlović istakao je da su slične odluke već donete u više gradova i opština, a neke su i rigoroznije, jer zabranjuju držanje određenih vrsta pasa. - Lokalna samouprava ne želi da pravi probleme vlasnicima pasa i mačaka, ali treba imati u vidu i onaj drugi deo javnosti, koji je odluku o ograničenju broja ljubimaca u stanovima dočekao sa odobravanjem – rekao je gradonačelnik.

Pošto se sada Ustavni sud izjasnio, u dogledno vreme očekuje se izmena spornog dela odluke o držanju kućnih ljubimaca.

- Zahtevamo od lokalne samouprave da u izradi nove odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja, uključi relevantna udruženja koja se bave zaštitom životinja na teritoriji Grada Požarevca, kao i Veterinarsku inspekciju Braničevskog okruga koja je jedina nadležna za sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu – naveli su u udruženju za zaštitu životinja „Požarevačke šapice“.

Bez kontrole i kazne

Nakon donošenja sporne odluke, vlasnicima ljubimaca ostavljeno je šest meseci da se usklade sa njenim odrebama o njihovom broju. Međutim, iako je odluka stupila na snagu nakon objavljivanja u gradskom „Službenom glasniku“, kontrola vlasnika i njihovo kažnjavanje nije se sprovodilo, niti se spominjao bilo kakav dalji rad na eventualnim izmenama odluke.

Opasni psi i egzotične ptice

Ustavni sud ocenio je da su nezakonita još dva dela sporne Odluke. Jedan je da vlasnik opasnog psa sme da ga šeta od 20 do 7 sati, ali samo van centralne zone, jer to ne može da ispuni vlasnik koji živi u centru, pošto mu je tuda zabranjeno kretanje sa psom. Drugi deo tiče se držanja egzotičnih ptica, gde je sud ocenio da za tako nešto nije potrebna saglasnost stanara, kao što je Odluka predviđala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)