KORISTIĆE ISKUSTVO TEMIŠVARA: Zrenjanin kandidat za nacionalnu prestonicu kulture 2025. godine

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

13. 09. 2023. u 16:28

GRAD Zrenjanin će se, tokom jeseni, kandidovati za titulu Nacionalne prestonice kulture Srbije 2025. godine, a u toj kandidaturi pomoći će mu iskustva ovogodišnje Evropske prestonice kulture, grada Temišvara, koji je posetila delegacija iz Zrenjanina.

КОРИСТИЋЕ ИСКУСТВО ТЕМИШВАРА: Зрењанин кандидат за националну престоницу културе 2025. године

grad Zrenjanin

Rumunsku delegaciju predvodile su Ramona Lacko, koordinator Evropske prestonice kulture Temišvara i Aleksandra Rigler, direktorka Centra za projekte Temišvar, dok su Zrenjanin predstavljali Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika, Vladimir Đurić, pomoćnik direktora Kulturnog centra Zrenjanina i Ana Budai, projekt menadžer Kancelarije za lokalno-ekonomski razvoj Gradske uprave.

Zanimljivo je da su Temišvar i Zrenjanin pre dvadeset godina potpisali sporazum o saradnji i postali bratski gradovi, a tačno drceniju unazad, gradonačelnici Temišvara, Pančeva i Zrenjanina potpisali su protokol o kulturnoj saradnji, kao rezultat projekta Kulturne politike kao alata za regionalni i društveni razvoj.

-  Danas smo stekli značajna iskustva u svetlu kandidature Temišvara za Evropsku prestonicu kulture, ali i predočili domaćinima želju za potpisivanjem novog protokola o saradnji, za naredni period - naglasila je Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, uz napomenu da su domaćini podržali Zrenjanin u nastojanju da postane prestonica kulture Srbije.
Sastanak predstavnika dva grada koje spaja reka Begej, održan je u Turističkom centru grada Temišvara, u starom gradskom jezgru, posebno uređenom i za programe na Trgu ujedinjenja, gde se nalaze i velelepna Srpska saborna crkva, prestona crkva Eparhije temišvarske i najvažnije crkveno zdanje srpske zajednice u Rumuniji.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima