KORZO I DISKO PONOVO U KIKINDI: U subotu uveče ponovo šetali i đuskali na Starom jezeru

R. Š.

13. 08. 2023. u 09:49

Sredovečna i starija generacija Kikinđana u subotu je ponovo imala zakazani susret kod Katoličke crkve u centru grada.

КОРЗО И ДИСКО ПОНОВО У КИКИНДИ: У суботу увече поново шетали и ђускали на Старом језеру

Foto: R. Šegrt

Došli su mnogi da se podsete kako su se tu nekada okupljali, a onda išli u šetnju korzoom, pa posle toga u popularni disko „Delfin“. Kod crkve je i ove godine bila postavljena izložba starih, crno-belih fotografija koje svedoče o životu na glavnom gradskom šetalištu, ali i zabavama koje su okupljale mlade ljude pre četrdesetak godina. Izložene su pojedinačne i grupne slike sa ulice, iz parkića, iz diska, sa igranki, proslava, dočeka Nove godine i svih drugih susreta kojih se sada sećaju sa velikim simpatijama.

- Kada se setim tog period mogla bih da zaplačem. Ovo me vraća u lepu i bezbrižnu mladost. Nekada smo bežali sa zadnjeg čaša iz škole da bi prošetali jedan krug na korzou, a subotom i nedeljom smo obavezno izlazili. I supruga sam prvi put videla na ovoj šetnji, a on je mene prvi „šacovao“. Kada smo počeli da se zabavljamo tri godine smo izlazili na korzo, a izlazili smo u „Avalu“, „Šaran“, u „Lovac“. Išli smo i na igranke, a ja sam posebno volela one u Domu armije. U braku smo 47 godina, a ovih dana sam proslavila 71. rođendan - pričala je Milena Đokić o svojoj mladosti i ljubavi sa Budumirom, koji je pest godina stariji.

Njih dvoje sa osmehom su gledali stare fotografije i prepoznavali nekadašnje društvo. Nakon razgledanja izložbe, krenulo se u šretnju koju je organizovala Turistička organizacija grada, jer je „Kikindski korzo“ deo programa „Kikindskog leta“. I tako je u ovok gradu već 12 godina.

Ova nostalgična šetnja nastala je kao sećanje na jedno vreme, a ideja se rodila baš na osnovu jedne scrno-bele slike.

- Otišao sam u da izradim porodične slike u većem formatu. Dok sam gledao sliku mog pokojnog oca u nedeljnoj šetnji sa prijateljima, u radnju je ušla tadašnja direktorka Kancelarije za turizam. Predložio sam joj da orgnaizujemo korzo i tako je sve počelo – priseća se Milan Veselinov.

Onad je na društvenim mrežama nastala grupa „Kikindski korzo“, počele su da se objavljuju stare fotografije iz mladalačkog života i kruga se sve više i vie širio. Tako je nastala šetnja koja, jednom godišnje, traje već duže od decenije.

NEPREVAZIĐENI „DELFIN“

Korzo se obično završavao odlaskomu disko. Tako je i sada bilo. Najpopularniji disko klub bio je „Delfin“ koji su pet godina držali braća Miodrag i Sava Grabić. Od 1987. godine to je bilo mesto na koje se izlazilo i kad je bio sneg do kolena. Na lokaciji Staro jezero i ove subote muziku za đuskanje ponovo je puštao Sava Grabić. U disko ovaj put otišli mlai od onih koji su šetali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...