NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

ZA BOLJI PSIHOMOTORNI RAZVOJ BEBA: Projekat Doma Zdravlja „Novi Sad“ i Gradske uprave za zdravstvo

Lj.P.

11. 08. 2023. u 13:49

DOM ZDRAVLjA „Novi Sad“ i Gradska uprava za zdravstvo realizuju projekat „Škola psihomotornog razvoja beba od rođenja do prve godine života“, a koji je deo programa rada Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja u Almaškoj 4.

ЗА БОЉИ ПСИХОМОТОРНИ РАЗВОЈ БЕБА: Пројекат Дома Здравља „Нови Сад“ и Градске управе за здравство

Foto: Profimedia/Foto: N. Fifić

Zbog velikog interesovanja roditelja, „škola“ će se održavati jednom nedeljno u trajanju od 90 minuta.

Kapasitet u sali je 12 osoba sa bebama, a prvi deo od 30 minuta rezervisan je za teoretski deo, a isto toliko vremena za praktični, koliko je vremena dato i za postavljanje pitanja.

Predavanja i praktičan rad odvijaće se po trimestrima, u svakoj nedelji će se obrađivati jedan trimestar, tako da će do kraja meseca biti savladan čitav psihomotorni razvojni tok.

Tačne informacije u vezi sa datumom predavanja, satnicom i prijavljivanje mogu se naći na sajtu Doma zdravlja „Novi Sad“.

Svrha projekta, kako predočavaju u Domu zdravlja „Novi Sad“ je da roditeljima olakša praćenje procesa koji su od velike važnosti za pravilan psihomotorni razvoj bebe, od rođenja do kraja neuromotornog razvoja. U prvoj godini života se po prvi put odvijaju procesi buđenja razvojnih puteva i utiskivanja u centralni nervni sistem. Razvojni putevi su u interakciji sa mnogim sistemima organizma deteta od čulnih, nervnih, mišićnih, senzornih, saznajno-spoznajnih, intelektualnih, emotivnih.

Svi ti povezani sistemi se bude i razvijaju po prvi put u životu odojčeta i tada je potrebno postaviti dobru osnovu i izvući nnajveći kapacitet svih funkcija. Kroz ovakav rad lako se mogu uočiti odstupanja u nekom od ovih sistema, koji mogu da poremete čitav dalji razvojni tok. U tom slučaju, mogu se definisati razlozi odstupanja, a samim tim i da se pravovremeno reaguje.

Neophodnost i značaj projekta „Škola psihomotornog razvoja beba od rođenja do prve godine života“ ogleda se i u statističkim podacima koji nam govore o velikoj prisustnosti nepravilne posture tela kod dece, od najranijeg predškolskog uzrasta pa do 21-25. godine života. Ako se doda i aktuelni stil života, uz preteranu upotrebu tv, tableta, telefona, svemu tome ne ide u prilog i zapušten psihomotorni razvojni tok u prvoj presudnoj godini života.

U fizioterapetskoj praksi, kako dalje objašnjavaju u Domu zdravlja „Novi Sad“, jasno može da se sagledaju razvojni deficiti kod odraslih, kao što su lumbalni i cervikalni sindromi. Problemi u posebno izraženi kod prinudnih, dugotrajnih položaja u profesionalnom radu gde posledice nepotpune razvojne strukture pokazuju patološke promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)