LOZNICA RASTE U BUDUĆNOST: Večeras održana svečana akademija povodom Dana grada (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

16. 06. 2023. u 19:51

U VUKOVOM domu kulture večeras je održana svečana akademija povodom 157 rođendana grada Loznica, kada je proglašena za varoš u Kneževini Srbiji.

ЛОЗНИЦА РАСТЕ У БУДУЋНОСТ: Вечерас одржана свечана академија поводом Дана града (ФОТО)

Foto: V. M.

Lozničanima je, u svoje i ime Vlade Srbihje i predsednika Aleksandra Vučića, Dan grada čestitao Nikola Selaković, ministar u Vladi Srbije. Selaković je ukazao da je, pre devet godina, u lozničkom kraju građeno tri puta manje puteva, a ove godine više od 100 kilometara. Nagovestio je da će, naredne godine, Loznica biti povezana sa Beogradom, preko Šapca i Rume, a potom će ovaj grad kao i zapadna Srbija biti povezani, preko Valjeva i Lajkovca, sa  putem "Miloš Veliki". Da je svojevremno u gradu vladala skoro opšta nezaposlenost, danas samo u dve firme, koje su otvorile pogone, zahvaljujući državi na čelu sa predsednikom Vučićem, radi oko pet hiljada radnika.

- Bio sam iznenađen kad mi je gradonačelnik Vidoje  prošle godine rekao da se na Lagatoru trenutno zida  38 zgrada za stanovanje, a onda sam video Lagator i Loznica kako raste.

foto V Mitrić

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, koji je skoro dve decenije na čelu grada.

 - Svake godine ovog junskog dana imam osećaj velikog ponosa zbog svega što smo uradili zajedno sa našim građanima i našom državom na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem - rekao je Petrović. - Ovaj osećaj je pomešan i sa velikom odgovornošću koja je preda mnom i mojim saradnicima da opravdamo poverenje i nastavimo još više i odgovornije da radimo za svoj grad, jer Loznica je naša zajednička kuća.

U prepunoj dvorani Vukovog doma kulture, gde su bile mnoge zvanice, među kojima i predstavnici države, ali i SPC koje je predvodio episkop šabački Jerotej.

Foto: V. M.

- Želeli smo postići velike stvari, ali smo pored planiranja i rada - sanjali i verovali. Optimizam je vera koja nas je vodila do uspeha, jer se ništa se ne može učiniti bez nade i poverenja . Kada oklevaš, raste ti strah, ali kada se usudiš, raste ti hrabrost! I bili smo hrabri, verovali smo i sanjali bolju Loznicu jer budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova i neumorno rade na njihovom ostvarenju.

Po Petrovićevim rečima, „ nije bilo lako ali kada imaš cilj onda pronađeš put“.

-Naša politika je imala svoj smisao, a smisao se uvek nadziđuje, gradi ili čeka. Negde sam pročitao da je „smisao mesto gde se čekajući nikada nećete umoriti“.U decembru smo proslavili 15 godina od dobijanja statusa grada, i sa punim pravom možemo reći da je Loznica sada jedan moderan grad, u kojem se vodi računa o svakom aspektu društvenog života. Godinu iza nas obeležila je izgradnja velelepnog fudbalskog stadiona po UEFA 4 standardima koji je obogatio i ulepšao izgled grada, početak izgradnje atletskog stadiona, u toku su radovi na izgradnji dve školske hale, završetak radova na Opštoj bolnici, izgradnja hirurško-ginekološkog bloka, izgradnja Inovaconog centra. Početkom juna krenulo je sa radom i novo obdanište „Kolibri“ u Lozničkom Polju u kojem stasaju najmlađi Lozničani.

Foto: V. M.

Istakao je da je u prošloj godini asfaltirano je 107 kilometara lokalnih puteva. Ubrzano se gradi brza saobraćajnica do Šapca i dalje do auto-puta Šabac-Ruma.

- Krenuli smo sa aktivnostima oko izgradnje nove industrijske zone „Sever“ zbog interesovanja investitora i popunjenosti prostora u zoni Šepak gde danas radi oko 5.000 naših sugrađana. Aktivnim merama u oblasti socijalne i populacione politike godinama brinemo kako o najstarijim sugrađanima, tako i o najmlađima - učenicima, studentima, mladim bračnim parovima -poručio je Petrović. - I sve ovo bi bio samo spisak podataka i brojki, da nema saradnje i partnerstva sa onima zbog kojih sve ovo radimo – naših sugrađana. Zahvaljujući politici otvorenog dijaloga, mi u Loznici realizujemo projekte koje su naši građani izabrali i predložili. I kada radite tako, odgovorno, transparentno, pružite priliku da je svaki glas jednak, onda zaista na delu pokazujete da je jedina istina - ko Loznicu voli za nju i radi.

Foto: V. M.

Priređen je bogat kulturno umetnički program, a dodeljena su najviša odličja grada povelje i Plakete. Povelju su dobili Vlado Stojanović, čuveni srpski matematičar rođeni Lozničanin, i posthumno Milivoje Isaković i Osnovna škola "Stepa Stepanović" u Tekerišu. Plakete su zaslužili Petar Gavrilović, dr Tatjana Radnić Živanović, Jovan Nikolić, hotel „Rojal spa“, Ivan Miladinović, Vladan Bradonjić, Muški KK , SZR „Plateks“ Saša Milovanović,Vesna Rakić i Marija Ristanović.

Foto: V. M.

U ime nagrađenih zahvalio se Jovan Nikolić, mladi genijalac, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i Muzičke škole "Stanković", koji od početka školovanja zna samo za petice, a iza njega je na desetine najviših nagrada sa republičlih takmičenja iz matematike, fizike, informatike i muzike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)