BUJICE NAPRAVILE HAOS: Snažno nevreme zahvatilo sela podno Gledićkih planina kod Kraljeva (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

05. 06. 2023. u 11:59

NEKOLIKO sela podno Gledićkih planina, četrdesetak kilometara udaljenih od Kraljeva, minulog vikenda u više navrata zahvatilo je snažno nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i grmljavinom.

БУЈИЦЕ НАПРАВИЛЕ ХАОС: Снажно невреме захватило села подно Гледићких планина код Краљева (ФОТО)

G.Šljivić

Obilne padavine pokrenule su vodotokove drugog reda, pa su nabujali potoci i rečice za kratko vreme napravili štetu na lokalnoj saobraćajnoj infrastrukturi, domaćinstvima i poljoprivrednim objektima gledićkog kraja, u atarima sela Ravanica, Godačica, Leševo, kao i u obližnjem Čukojevcu.

U domaćinstvu braće Zorana i Miljka Mićića u Ravanici bujica je potpila stambene i pomoćne objekte, ne štedeći ni poljoprivredu mehanizaciju i preteći da u nepovrat odnese sve ono što je ova vredna porodica godinama sticala.

- Opet se ponovila situacija iz 2014. godine kada su bujice, noseći sve pred sobom, napravile haos u ovom i okolnim gledićkim selima. I sada je problem nastao zbog neuređenih odvodnih kanala i korita manjih vodotokova jer ovolika količina vode jednostavno nema gde da otekne. Poplavljeno nam je prizemlje kuće, bašta više ne postoji, a bujica je nanela i veliku količinu đubreta i polomljenog drveća – kaže Miljko Mićić.

U ispumpavanju vode iz poplavljenih domaćinstava pomogli su pripadnici kraljevačkog Sektora za vanredne situacije, a kolika je šteta, prema Mićićevim rečima, precizno će moći da se utvrdi kada se voda povuče i kada prestanu padavine.

 

Ista slika, kažu meštani, mogla se videti i u još nekoliko susednih domaćinstava, kao i na saobraćajnoj infrastrukturi.

- Nekoliko sati sve je bukvalno bilo pod vodom, a kiša je i dalje pljuštala na sve strane. Kao da su se sastavili nebo i zemlja.

PUTEVI

VODENA stihija poplavila je brojne lokalne puteve i oštetila prelaze preko ovdašnjih vodotokova. Tako je Gračačka reka koja se uliva u Zapadnu Moravu bukvalno odnela deo lokalnog puta Stubal-Donji Gračac.

- Svi pravci biće sanirani, ali ćemo to obavljati prema prioritetima. Za obimnije radove sačekaćemo da prođu padavine koje se najavljuju i u narednom periodu kako ne bi došli u situaciju da isti posao radimo dva ili tri puta za samo nekoliko dana – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)