IZLOŽBA O INDUSTRIJSKOM NASLEĐU SRBIJE: Leskovački muzej obeležava svoj dan i 75 godina rada

I. M.

17. 05. 2023. u 18:01

U NARODNOM muzeju u Leskovcu otvorena je izložba pod nazivom „O fabrikama i radnicima – idustrijsko nasleđe Srbije“.

ИЗЛОЖБА О ИНДУСТРИЈСКОМ НАСЛЕЂУ СРБИЈЕ: Лесковачки музеј обележава свој дан и 75 година рада

foto: I.Mitić

Izložba je nastala u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije, a autorski koncept obuhvata pet industrijskih lokaliteta na teritoriji Srbije: Leskovac, Kragujevac, Niš, Bor i Zrenjanin.   

Ona ovu temu donosi iz društveno-političke, kulturne, istorijske i tehničko-tehnološke perspektive. Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja u Srbiji proglasio je najboljim projektom za 2021. godinu.

Izložba je deo programa koji je Narodni muzej u Leskovcu pripremio za svoje sugrađane u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, a   predstavlja je posetiocima i povodom Dana muzeja i jubileja – 75 godina rada ustanove.

Leskovački muzej je, sa autorima Adom Vlajić, Jovanom Nedeljković, Rifatom Kulenovićem i Radovanom Cukićem, aktivno sarađivao na priremio ovog projekta u delu koji se odnosi na razvoj tekstilne industrije u ovom gradu koja je, u dužem vremenskom periodu, definisala njegov društveni, privredni i kulturni identitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)