UKIDAJU JASLICE U „DETLIĆU“: Organizacione promene u PU „Čarolija“ zbog izgradnje novog vrtića

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

10. 05. 2023. u 09:57

NOVI vrtić u Vršcu, koji se gradi kod Gradskog parka, uneće organizacione promene u rad Predškolske ustanove „Čarolija“. Kako je „Novostima“ rečeno, u vrtiću „Detlić“, u naselju Hemograd, od septembra više neće postojati jaslena grupa, jer je predviđeno da ona bude premeštena u novi objekat, koji će biti namenjen isključivo deci uzrasta od jedne do tri godine.

УКИДАЈУ ЈАСЛИЦЕ У „ДЕТЛИЋУ“: Организационе промене у ПУ „Чаролија“ због изградње новог вртића

Foto: Grad Vršac

Pojedini roditelji, čija deca idu u "Detlić", peticijom su tražili da se odustane od ukidanja jaslene grupe, ali je, prema rečima člana Gradskog veća za obrazovanje Miroslava Lepira, to jedini način da se u potpunosti ukine lista čekanja, na kojoj je trenutno preko stotinu mališana.

-I ove godine je čak 80 odsto dece, koja zbog nedostatka mesta nisu uspela da se upišu u vrtić, jaslenog uzrasta. Zato smo i odlučili da novi objekat bude namenjen samo njima. Pitanje ostale dece sa spiska rešićemo tako što ćemo u „Detliću“, umesto jaslene, formirati jednu vaspitnu grupu za stariji uzrast. To je jedini način da rešimo ovaj višegodišnji problem i da u sledećoj radnoj godini upišemo sve zainteresovane mališane – objašnjava Lepir, za „Novosti“.

Foto: Grad Vršac

Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje u Vršcu

PU „Čarolija“ trenutno raspolaže sa devet objekata, od kojih jaslice postoje samo u četiri – u dva objekta u centralnom vrtiću, kod bivše kasarne i u Hemogradu, koji se sada briše sa tog spiska. Novi vrtić, čija bi izgradnja i opremanje trebalo da budu gotovi do 1. septembra, moći će da primi stotinak mališana u sedam vaspitnih grupa.

-Upis u sve vrtiće je u toku. Roditelji dece jaslenog uzrasta trenutno se izjašnjavaju samo za neki od tri postojeća objekta, dok će upis u novi vrtić biti organizovan u drugom krugu, tokom avgusta. Tada će svi koji su prošli u prvom krugu moći da se izjasne o prelasku u novu zgradu. Morali smo to tako da organizujemo, zbog raznih procedura – ističe Lepir.

Novi vrtić počeo je da se gradi oktobra prošle godine. Investicija je vredna 85 miliona dinara, za koju je Grad Vršac podigao kredit na sedam godina.

NOVA RADNA MESTA

NOVI vrtić otvoriće i nova radna mesta za vaspitače, medicinske sestre vaspitače i pomoćno osoblje. Lokalna samouprava već je poslala zahtev resornom ministarstvu da im odobri zapošljavanje novog kadra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)