AFRIČKA KUGA U ČAČANSKIM SELIMA: Zvanično saopšteno iz Gradske uprave

V. ILIĆ

05. 05. 2023. u 17:39

PODRUČJE poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Mrčajevcima proglašeno je područjem zaraženim od zarazne bolesti afrička kuga svinja, saopšteno je iz Gradske uprave Čačak.

АФРИЧКА КУГА У ЧАЧАНСКИМ СЕЛИМА: Званично саопштено из Градске управе

Foto: P. Milošević

Zaraza se manifestuje kod domaćih svinja, a područje obuhvata Mrčajevce, Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru, navodi se u Rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miloša Petrovića.

Prema donetom Rešenju, područje poluprečnika najmanje deset kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afrička kuga svinja i obuhvata Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu Ljubićsku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Kukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Katrgu na području grada Čačka.

Takođe, lovišta “Mrčajevci“ i “Zapadna Morava Srbijašume“ ustanovljena na teritoriji Čačka, proglašavaju se područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja.

– Radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja na zaraženom područja u što kraćem roku će se izvršiti popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, uz klinički pregled u roku od sedam dana, pod nadzorom veterinarskog inspektora. Takođe, biće vršena eutanazija svih svinja na zaraženom gazdinstvu, bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora – navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)