REKORD SLIKARA IZ KIKINDE: Za 25 minuta naslikao platno od dva metra

Рада Шегрт
Rada Šegrt

22. 03. 2023. u 12:45

NEKOLIKO kilograma boje, snažni pokreti četkom, dvadeset pet minuta rada i platno dimenzija 1,90 po horizontali i 2,30 metara po vertikali je oslikano.

РЕКОРД СЛИКАРА ИЗ КИКИНДЕ: За 25 минута насликао платно од два метра

Foto: R. Šegrt

- Naslikao sam je u jednom dahu. Slikao sam sa svih strana. Nisam se uplašio veličine platna. Naprotiv, bio sam jako inspirisan. Moj stil je ekspresionizam, pa prvo napravim formu, oslikam podlogu crnom, a onda nanosim boje. Dok slikam više ne mislim o slici, jer je ona prethodno već nastala u meni. Kad počnem da četkom nanosim boje, ja jednostavno samo izbacujem sliku iz sebe, iznosim emocije iz svoje duše na platno i to je to. Nema tu razmišljanja, odlaganja, čekanja, pipkanja. Slika najpre nastane u meni, pa tek onda na platnu. Tako je bilo i ovaj put – priča Azarić u dahu, onako kako i slika.

Ovu sliku Azarić je radio po porudžbini Kulturnog centra „Kikinda“. Direktor Marko Markovljev je poželeo da ta ustanova ima jedno veliko Azarićevo platno.

- Rado sam prihvatio taj izazov, jer je to ustanova koja organizuje likovne kolonije, brojne izložbe i druga kulturne sadržaje. Brzo smo se dogovorili i veoma mi je drago što će jedna ovako velika i lepa slika ostati ovoj ustanovi i mojoj Kikindi – emotivno kaže Braco Azarić. - Priznanjem da sam samo malo, na početku slikanja ovog platna, imao malu tremu, jer je to poručena slika, a ja ne volim obaveze. Druga mala nelagoda je bila zbog kamera, jer su me snimali dok radim. Ali sve sam to zaboravio čim sam uzeo četku i boje. Prijatelji iz Kulturnog centra bili su velika podrška – iskren je Azarić.

IPAK NIJE NAJVEĆA

Ovo jeste velika, ali, ipak, nije najveća slika u Kikindi. Velikih dimenzija su i slike „Bitka na Simićevom salašu“, autora akademskog slikara, Kikinđanina, profesora Radivoja Berbakova i portreti nekadašnjeg gradonačelnika Živka Bogdana i Luke Majinskog, koje poseduje Narodni muzej Kikinda. Impozantnih dimenzija jeste i portret Gavre Budušina sa četiri sina, koji su naslednici nedavno poklonili kikindskom muzeju. Azarićev pejsaž sigurno je najveća slika nastala u ovom veku za najkraće vreme.

Ovo,ipak, nije najveća slika koju je ovaj umetnik do sada naslikao. Kaže da je jednom, na koloniji na Srebrnom jezeru, uradio veću. Tada su ga posmatrali slikari iz Egipta, Alžira, Rusije, Bugarske, Rumunije.

- Naša je želja bila da baš Braco Azarić uradi jednu ovako monumentalnu sliku, jer je on jedan od najprepoznatljivijih slikara u našem gradu. Ima svoj specifičan stil koji svi prepoznaju. Kada se jednom vidi Bracina slika, svaka naredna se lako prepoznaje – objašnjava Marko Markovljev, direktor Kulturnog centra, zašto su želeli platno sa potpisom baš ovog autora.

Braco Azarić je jedan od najpoznatijih i najuspešnijih kikindskih likovnih umetnika. Iako nema akademsko obrazovanje, ostvario je uspešan umetnički staž. Do sada je imao više od 50 samostalnih i duplo više kolektivnih izložbi. Izlagao je Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u zemlji, njegove izložbe u Kikindi priređivali su i Narodni muzej i galerija „Terra“. Učesnik je mnogih kolonija i osnivač je i direktor galerije „Zdravko Mandić“ u Novim Kozarcima, gde živi. Od svega toga, poznatije su njegove slike. Jakog kolorita, posebne su i, kako je jednom zapisao Azarićev zemljak Zdravko Mandić, podsećaju na Konjovićev rukopis.

Kulturni centar Kikinda je organizator likovnih kolonija. Do sada su održane tri, pa ustanova ima zbirku od oko pedesetak slika, među kojima je šest Azarićevih. Ustanova je organizator i brojnih likovnih izložbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati